Na otvaranju FAF-a film "Glad"

Prepuna Dvorana Kulturnog centra Beograda... Anica Dobra i Stefan Arsenijević kao predstavnici “srpskog autorskog filma“... A onda “Glad“!

Kako se moglo i očekivati, četrnaesti Festival autorskog filma (FAF) – sa predznakom “Novi“, koji čini se, malo ko više primećuje, budući da je programska reputacija davno prestigla sve organizacione promene – otvoren je u prepunoj Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC).

Brojna odana publika FAF-a s nestrpljenjem je očekivala da počnu dani filma koje organizatori – Udruženje građana Pogled u svet, opisuju sledećim rečima:

- Festival okuplja filmove koji poseduju umetničku vrednost, bez obzira na bilo koju drugu vrstu pripadnosti ili orijentacije (rasne, nacionalne, verske, polne, političke, seksualne…). Ostvarenja koja se ovde prikazuju drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog repertoara: ona ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka.

Da li je moguće povući jasnu liniju između “ovih“ i “onih“ filmova? Ili je raspravu, zapravo, potrebno prebaciti na jednostavno, ali suštinsko pitanje prepoznavanja dobrog filma – bez obzira odakle je, koliko košta i da li je “komercijalan“ ili “autorski/umetnički“ (što jedno drugo nikako ne isključuje)? Publika najbolje zna... Zato je i na FAF-u, ali i na “Mračnom vitezu“! 


Autori i festivali

Ovogodišnja ceremonija otvaranja FAF-a pripala je glumačko-rediteljskom tandemu koji je ove godine filmom “Ljubav i drugi zločini“ istraživao po “autorskom“.

Nagrađivani reditelj i kopredsednik Saveta FAF-a Stefan Arsenijević i zvezda njegovog prvog dugometražnog igranog ostvarenja – Anica Dobra, zajedno sa ovogodišnjim predsednikom žirija Gordanom Mihićem, istakli su značaj autorskog filma u današnjem vremenu.

- Kada u ovom svetu, u kojem vladaju komercijalne vrednosti i novac, kao glumica dobijete ponudu da radite u autorskom filmu, onda to za vas predstavlja izuzetnu čast. Autorski film odiše originalnošću i novim pogledom na svet - rekla je naša (i nemačka) uspešna glumica Anica Dobra.

Scenarista Gordan Mihić je istakao da “jedino mesto na kojem filmofili danas mogu da pogledaju najnovija kvalitetna filmska ostvarenja, koja možda neće doći u bioskope, ali i da se podsete kultnih autora i njihovih dela,  jesu filmski festivali koji imaju izraženu autorsku crtu”. 

Jedan debi…

… jeste ipak ono po čemu će se pamtiti otvaranje FAF-a. Snažno, beskompromisno i potresno debitantsko ostvarenje Stiva Mekvina “Glad” (Hunger) o poslednjim mesecima Bobija Sendsa, aktiviste IRA-e, koji se štrajkom glađu bori protiv tretmana u zatvoru Mejz, iza sebe ostavlja sve osim ravnodušnosti.

Film, nagrađivan u Kanu, Veneciji, Torontu, Sidneju, Čikagu, svakako nije besprekorno ostvarenje vizuelnog umetnika poznatog po video radovima inspirisanim Endijom Vorholom i neformalnim pokretom nouvelle vague. Ipak, na kraju, Mekvin kao da odluta u simbole prikazujući izmučenog Sendsa koji konačno postaje slobodan (kao ptice).

Međutim, radi se o vrlo ambicoznom debiju, hrabro izabranoj temi uz vešt hod po liniji neutralnosti, odličnoj glumačkoj ekipi i sporom tempu koji neretko oduševljava ljubitelje autorskog filma. Šokantno i na momente zastrašujuće, ali hipnotišuće kinematografsko ostvarenje.

Iako filmu “Glad” ne pripada čista “desetka”, Mekvinov talenat i potencijal su joj veoma blizu. 

FAF se nastavlja

Tokom 14. Festivala autorskog filma biće prikazano 19 ostvarenja, po izboru Saveta Festivala, čiji su predsednik i kopredsednik reditelji Srdan Golubović i Stefan Arsenijević. Najboljem filmu biće dodeljena nagrada "Aleksandar Saša Petrović".

Prateći program ovogodišnjeg Festivala obuhvata više od 40 filmova u pet selekcija: omaž reditelju Živojinu Pavloviću, omaž francuskom filmskom teoretičaru i kritičaru Andreu Bazenu i ciklusi španskog horora (toplo preporučujemo!), angažovanih dokumentaraca i muzičko-biografskih filmova. 

Tekst: Katarina Milovanović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.