Partizan se oprostio od proleća u Evropi

BEOGRAD, 27. novembra 2008. (Beta) - Fudbaleri Partizana izgubili su u Beogradu od Standarda iz Liježa sa 0:1 i time izgubili i teoretske šanse da se plasiraju u šesnaestinu finala Kupa Uefa.

Pobednički gol za šampiona Belgije na utakmici trećeg kola Grupe C postigao je u 36. minutu Brazilac Igor De Kamargu.

Partizan će poslednju utakmicu sezone na evropskoj sceni igrati 3. decembra kada će gostovati u Sevilji, ali bez Brzilca Žuke koji će taj meč propustiti zbog parnih kartona.

Meč u Španiji za "crno-bele" će biti samo prilika da poprave utisak u ligi Kupa Uefa u kojoj su poraženi i od Sampdorije u Beogradu, a zatim i na gostovanju Štutgartu.

Partizan je u duelu sa Standardom propustio priliku da ostane kandidat za jedno od prva tri mesta na tabeli Grupe, koja donose i opstanak na evropskoj sceni i na proleće.

Šansu je, medjutim, ispustio već u prvom poluvremenu u kojem nije ni šutirao u okvir protivničkog gola.

Standard, takodje, nije briljirao, ali je iskoristio jedinu pravu priliku u prvih 45 minuta.

Dijumersi Mbokani je lako prošao pored Ivana Stevanovića i centrirao sa leve strane, a golman Partizana Mladen Božović pogrešno je procenio putanju lopte i skočio u prazno.

Zoran Tošić koji je na mestu levog beka Partizana bio umesto suspendovanog Ivana Obradovića, nije stigao da pokrije drugu stativu, te je De Kamargu sa pet metara glavom postigao jedini gol meča.

Trener Partizana Slaviša Jokanovića u drugom poluvremena je umesto Adema Ljajića u igru uveo Marka Jovanovića, i zato je Tošić vraćen u vezni red što je donelo mnogo opasnije napade domaćih.

Prvu ozbiljniju priliku "crno-beli" su imali u 53. minutu, kada je odbrana gostiju u poslednjim trenucima uspela da blokira šutove Tošića i Lamina Dijare iz opasnih situacija. Pet minuta kasnije Dijara nije uspeo da zahvati dobar centaršut Miloša Bogunovića.

Vrlo blizu izjednačujućeg golu Partizan je bio i u 61. minutu kada je Ljubomir Fejsa sa 20 metara snažno šutirao u donji levi ugao protivničkog gola, ali je pogodio samo spoljni deo mreže.

Najbolju priliku srpski šampion imao je minut kasnije, kada se Tošićev šut sa 15 metara odbio od prečke.

Napadi Partizana su od tada bili sve slabiji, a Standard je polako preuzeo kontrolu nad igrom, te je u finišu meča mogao i do ubedljivije pobede.

Aksel Vicel je u 69. minutu sa pet metara prebacio gol Partizana, a u 81. je njegov snažan šut sa ivice kaznenog prostora Božović izbio u polje, dok je opasnost otklonio Srdja Knežević.

Partizan je poslednju priliku imao u 83. minutu, kada je Almani Moreira iz okreta neprecizno šutirao sa 12 metara.

Minut kasnije uzvratio je Stiven Defur, koji je sa 20 metara snažno šutirao u donji levi ugao gola Partizana, ali se Božović ispružio koliko je mogao i zaustavio taj pokušaj.

Božović se istakao i u 89. minutu, kada je odbranio šut De Kamargua. Nepun minut ranije Mbokani je sa 10 metara prebacio gol domaćih, ali su tri boda, ipak, otišla u Lijež. 

Stadion Partizana.

Gledalaca: Oko 15.000.

Sudije: Din, Ričardson, Simpson (svi iz Engleske)

Partizan: M.Božović, Stevanović, Djordjević, Fejsa (od 78' Lazić), Žuka, Moreira, Tošić, Bogunović (od 68' Paunović), Ljajić (od 46' Jovanović), Knežević, Dijara.

Standard: Aragon, Gore (od 67' Nikez), Dante, Onjevu, Defur, Mbokani, De Kamargu, Kamosato, Sar, Jovanović (od 78' Mulemo), Vicel.

Žuti kartoni: Fejsa, Gore, Jovanović, Djordjević, Žuka.

Pogledajte još