Nikolić: Kuća sa dvoja vrata - i EU i Rusija

BEOGRAD, 30. maja 2012. (Beta) - Izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je za njega EU važna, ali je Srbija uvek najvažnija i da je njegova politika i ranije bila "kuća sa dvoja vrata - i EU i Rusija".

"Želim Srbiju u EU, ali taj put je dug, pre svega zbog grešaka prethodnog režima, korumpirane države, partijskog pravosudja, a ne moje ili bilo čije druge želje", rekao je Nikolić u intervjuu za Večernje novosti od četvrtka.

Nikolić je upitao i zašto bi se Srbija odrekla Rusije, svog dugogodišnjeg prijatelja i saveznika, i dodao da će se truditi da poboljša odnose Srbije i Rusije, što je nedavno rekao i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Na pitanje da li je slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak prošle nedelje u Beograd doneo paket "Merkel plus" koji podrazumeva gašenje institucija na severu Kosova i otvaranje kancelarije Beograda u Prištini, Nikolić je odgovorio da će o problemu Kosova gradjanima saopštiti "sve što je režim DS krio od njih".

"Veoma je važno da se o rešavanju kosovskog pitanja postigne konsenzus svih relevantnih političkih stranaka u Srbiji i da taj problem ubuduće zajednički rešavamo", kazao je.

Pogledajte još