Konstituisanje Skupštine Srbije i zakletva predsednika Nikolića

0

Novi saziv republičkog parlamenta biće danas konstituisan i pred poslanicima će novoizabrani predsednik države Tomislav Nikolić položiti zakletvu.

Prvo će biti održana konstitutivna sednica Parlamenta, a potom naredna sednica na kojoj će Tomislav Nikolić položiti zakletvu.

Konstitutivna sednica

Na prvoj sednici biće potvrđeni mandati poslanicima, izabran predsednik i potpredsednik Narodne skupštine, imenovan generalni sekretar parlamenta, i biće izabrani članovi radnih tela i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Tekst zakletve koju će Nikolić položiti:
“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Sastav parlamenta:

-73 poslanika koalicije “Pokrenimo Srbiju”,

67 poslanika koalicije “Izbor za bolji život”,

44 koalicije SPS-PUPS-JS,

21 iz D S S,

19 koalicije “Preokret”,

16 iz URS,

5 Savez vojvođanskih Mađara,

2 stranke Sulejmana Ugljanina

– i po jedan poslanik lista “Sve zajedno”, Koalicija Albanaca Preševske doline i stranka “Nijedan od ponuđenih odgovora”.

Zakletva za poslanike:
“Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi”.

Sednicom će do izbora rukovodstva parlamenta predsedavati najstariji poslanik – Zaharije Trnavčević iz “Preokreta“, kome će u radu pomagati najmlađi poslanici sa četiri liste koje su dobile najveći broj mandata i sekretar parlamenta. Najmlađa na listi “Pokrenimo Srbiju” je Jelena Budimirović (27), najmlađa na listi “Izbor za bolji život” je Jovana Joksimović (25), najmlađa među poslanicima koalicije SPS-PUPS-JS je godinu dana starija Nevena Stojanović, a među poslanicima D S S najmlađa je Bojana Božinović, koja ima 31 godinu.

Predlog kandidata za predsednika Skupštine Srbije podnosi najmanje 30 narodnih poslanika, a za predsednika će biti izabran onaj za koga je glasala većina od ukupnog broja poslanika.

Kako propisuje Ustav, predsednik republičkom parlamentu predlaže kandidata za predsednika vlade, pošto sasluša mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista.


Konstituisanje vlade:

Ustav predviđa i da parlament nakasnije 90 dana od dana konstituisanja mora da izabere vladu, jer će u suprotnom biti raspušten i slede novi izbori.

Vlada je izglasana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja poslanika, najmanje 126, a njen mandat počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.