Znalci presudili: Muško žensko prijateljstvo ne postoji!

Rezultati su pokazali da muškarci češće osećaju seksualnu privlačnost prema svojim prijateljicama, a takođe su i skloni lošoj proceni i često misle da ih njihove prijateljice posmatraju na "onaj" način.

"Verujem da muškarci i žene žele da budu prijatelji i upuštaju se u platonski odnos, ipak rezultati koe sam dobila pokazuju da ih u tome redovno ometa privlačnost izjavila je April Bleske-Rechek, psiholog i voditeljka istraživanja Univerziteta u Wisconsinu.

Izvor:Index.hr

Područje muško-ženskog prijateljstva posebno je zanimljivo za istraživanja jer se ovde ne radi o odnosu koji nastaje zbog reproduktivnih razloga.

Bleske-Rechek i njenu ekipu zanimalo je kako se takva vrsta prijateljstva može održati uprkos seksualnoj privlačnosti. Okupili su 88 parova prijatelja da ispune anketu u kojoj su odgovarali na pitanja među kojima se našlo i ocjenjivanje stepena privlačnosti prema osobi suprotnog pola za koju tvrde da su samo prijatelji.

Rezultati, koji nimalo nisu iznenađujući, otkrili su kako muškarci svoje prijateljice smatraju seksualno privlačnima, dok to nije slučaj sa ženama. Zanimljiv je podatak kako se uvek radilo o osobama koje su bile solo.

Isto tako, žene i muškarci se po pitanju ove problematike bitno razlikuju jer seksualna privlačnost ženama smeta i otežava prijateljski odnos, dok muškarcima ona ne predstavlja nikakav problem.

Vođa ovog istraživanja tvrdi da muško-žensko prijateljstvo ustvari ne može opstati jer takav odnos nije prirodan budući da se radi o relativno novoj pojavi u evoluciji društva. Taj odnos će biti realizovan tek kad muškarci ne budu vođeni primitivnim instiktima parenja, tvrdi ona.

Pogledajte još