Socijalni stres – bolest 21. veka

0

Malo spavate, rano se budite, mnogo radite, stalno ste u žurbi, pijete kafu za kafom, palite cigartetu za cigaretom, vi ste sigurno žrtva socijalnog stresa, nove bolesti modernog doba.

Socilani stres ne čini ljude samo tupima ili nervoznima, a simptomi ove vrste stresa su slične simptomima stresa koje doživljavate prilikom dalekih putovanja (jet lag), upozoravaju britanski istraživači.

Osnovne karakteristike

Osećaj pospanosti tokom dana, nemirne noći, česta potreba za kaloričnom hranom i opšta mrzovolja, osnovne su karakteristike ove moderne tegobe.

Socijalni stres je hronično stanje za mnoge od nas koji ne dajemo priliku svom telu da se prilagodi.

Probava, mozak, mišići, metabolizam ili sposobnost da spavamo rade samo u određenom ritmu, a razlog zbog kojeg znamo kad šta treba da radimo je što tela izlažemo dnevnom svetlu, objašnjavaju britanski naučnici.

Unutrašnji sat

Receptori u oku registruju prisutnost svetla pa telo zna kad je dan ili noć, ali s obzirom da je u moderni život uvedeno električno svetlo, naš biološki sat ne radi na način na koji je navikao.

Stručnjaci ukazuju da socijalni stres posredno uzrokuje i dugoročne zdravstvene probleme, jer zbog sve većeg socijalnog stresa više trošimo cigarete, alkohol i kofein, a tu je i povećana verovatnoća da patimo i od preterane debljine.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.