Emir Kusturica i "No smoking orkestra"

Antiglobalističko - narodnjački spektakl po svim merilima MTV- ja i CCN-a, sa 29. novembrom, rođendanom bivše nam socijalističke Jugoslavije, kao zgodnim povodom da se napravi koncert.

U dobro posećenoj "Beogradskoj areni", pred publikom koja se jasno seća "Zabranjenog pušenja", ali i onima koji su se rodili kad se raspao slavni sarajevski bend, nastupilo je, kako ga zovu, "istočno krilo" tog benda "No smoking orkestra" i Emir Kusturica.

Neko bi rekao "šta para uradi od raje", neko da je to pravi zvuk sirovog i poetičnog Balkana. Sigurno je jedno - oni koji su došli na koncert da bi čuli antologijske hitove "Pušenja" ostali su kratkih rukava.

Kao predgrupa nastupila je ženska grupa, koju kritičari krste kao etno-rok sastav "Vrelo". Pošto su "domaćice", kako kaže Nele, dobro uradile posao, nestrpljiva publika je uz zvuke ruske himne i ovacije dočekala i zvezdu večeri Emira Kusturicu i . Iskusan bend koji je nastupao i pred Ugom Čavesom priredio je scenski dobro režiran spektakl sa Neletom kao Mikom Džegerom.

Na repertoaru su bili uglavnom noviji hitovi benda "No smoking orkestra", isti oni koji oduševljavaju publiku željnu baklanskog šmeka u Parizu, Kanu, Japanu ili Latinskoj Americi. Uz jasan zvuk i neospornu muzički veštinu, odlično sviraju i žmureći, uz veliko gudalo, s violinom na leđima ili ustima, ma što bi se reklo "ko Bata Kanda", nastojao je No smoking orkestra da napravi kafansku atmosferu u Areni.

Jednim delom uspešno, rekli bi zajedljivci, jer je obezbeđenje moralo u nekoliko navrata da smiruje pojedince s malo "slabijim kočnicama", ali Arena je Arena, a kafana je kafana.

Više od dva sata dobre zabave za sve one koji su došli da dignu glas protiv globalne nepravde, ugnjetavanja sirotinje od strane moćnika, i onih koji bi da nam, kako političari pričaju, otmu Kosovo.

Od starog Pušenja samo par kompozicija: "Guzonjin sin", "Pišonja i Žuga", "Dan Republike", "Djevojčice kojima miriše koža". Da li zbog žala za starim vremenima, publika je najbolje reagovala upravo na ove kompozicije. Onima koji su očekivali više, pa i na 29. Novembar, ostaje samo da idu kući i na nekoj staroj ploči vrte stare hitove starog Zabranjenog pušenja.

"Pa oni bi nešto da liče na Bregovića", čuju se komentari posle koncerta, drugi su puni hvale za nastup "No smoking orkestra" i kvalitet koji je prepoznala publika širom sveta.

"No smoking orkestra" i Emir Kusturica, tipično je balkansko dvorište s ružama i suncokretima, starim gumama i poljskim toaletom, na vama je samo da odlučite u šta ćete da gledate...

Ovaj koncert je dodat svetskoj turneji benda, zajedno sa novim datumima u oktobru i novembru u Čileu, Argentini, Meksiku, Urugvaju, Italiji, Norveškoj i Grčkoj.

Posle turneje, orkestar se vraća u studio gde počinje sa radom na novom albumu koji bi trebalo da izađe naredne godine.

Tekst: Danijela Tadić
Fotografija:Marko Risović

Pogledajte još