Srednjoškolci na Festivalu jednog pisca

BEOGRAD, 1. juna 2012. (Beta) - Srednjoškolci iz devet gradova Srbije okupiće se u subotu i nedelju 2. i 3. juna u Beogradu na Festivalu jednog pisca koji je ove godine posvećen Miroslavu Krleži, najavili su u petak organizatori.

U subotu u 12 sati u Kulturnom centru Beograda srednjoškolci iz Vladičinog Hana, Vranja, Užica, Novog Pazara, Kragujevca, Beograda, Zrenjanina, Kikinde i Dimitrovgrada, predstaviće svoje razumevanje Krleže, a o tom književniku govoriće pisac iz Zagreba Sladjan Lipovac.

U 14 sati biće prikazan film Antuna Vrdoljaka "Glembajevi", kao uvod u konkurs kojim su mladi pozvani da napišu prikaz tog ostvarenja. Za troje najuspešnijih biće organizovana poseta Leksikografskom zavodu u Zagrebu.

Srednjoškolci će od 22 časa na Trgu Republike učestvovati u uličnom programu pod nazivom "Krleža na obe obale", u kome će upoznavati Beogradjane i ulične prolaznike sa Krležinim pesmama.

U nedelju 3. juna u 11 časova učenici će biti uključeni u performans "Izveštaji sa druge obale" koji prikazuje odnos izmedju umetnika i grada, kroz obilazak mesta od posebnog značaja za Krležu.

Susret srednjoškolaca u Beogradu deo je programa promocije regionalne književnosti kroz čitalačke klubove, a njihovo okupljanje organizuje Grupa 484, kao deo projekta Interkulturalizam kroz književnost i dijalog.

Pogledajte još