Utvrditi činjenice o incidentima u Vojvodini

NOVI SAD, 1. juna 2012. (Beta) - Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je u petak veliku zabrinutost zbog učestalih incidenata i sukoba medju mladima različitih nacionalnih pripadnosti u Vojvodini.

Egereši je, navodi se u saopštenju, zatražio od tužilaštva da utvrdi tačnu pozadinu incidenata i u skladu s tim kazni počinioce.

"Veoma je važno da se incidenti istraže od početka do kraja, da ne ostane ni jedna senka sumnje o motivima i da se počinioci adekvatno sankcionišu. Sve drugo dovelo bi do narušavanja medjunacionalnih odnosa u pokrajini, koje ne smemo i ne možemo dozvoliti", poručio je Egereši.

On je povodom incidenata u Subotici i Mužlji, dobio izveštaje subotičke i zrenjaninske policije.

U izveštaju iz Subotice navodi se da je, zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, saslušano 14 maloletnika, protiv kojih će biti podneta krivična prijava.

Povodom incidenta u Mužlji policija je ocenila da se nisu stekli elementi krivičnog dela koje bi bilo motivisano nacionalnom ili verskom mržnjom i netrpeljivošću, već da je reč o učestvovanju u tuči i nanošenju teških telesnih povreda, te da će u skladu s tim biti podnete krivične prijave.

Pogledajte još