Ugrožena bezbednost na Kosmetu

"Savet za nacionalnu bezbednost pozvao je međunarodne misije Unmik, Kfor i Euelks da u okviru svog mandata spreče sve pokušaje privremenih vlasti u Prištini usmerene ka izazivanju nestabilnosti i straha među srpskim stanovništvom i uzdrže se od primene sile prema nezaštićenim građanima pokrajine", piše u saopštenju Saveta.

Povređeno sedam osoba, pet Srba i dva vojnika Kfora. Nekoliko Srba je privedeno. Kfor je uklonio barikade i povukao se. Oko 15 sati situacije se smirila.

Saopštenje je objavljeno nakon vanredne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, održane povodom današnjih incidenata na severu Kosova.

Apel za smirivanje

Savet za nacionalnu bezbednost apelovao je na građane da se uzdrže od sukoba sa pripadnicima međunarodnih misija i time doprinesu smirivanju situacije.

Na Kosovu i Metohiji, kako se dodaje u saopštenju, svi problemi moraju biti rešavani dijalogom, bez nasilja i to je jedini put ka stabilnosti čitavog regiona.

Nikolić predsedavao sednicom

Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost predsedavao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a prisustvovali su premijer Mirko Cvetković, ministri odbrane, unutrašnjih poslova, pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, direktor Bezbednosno informativne agencije i šefovi Vojno-bezbednosne agencije i Vojne obaveštajne agencije.

Sedmoro povređenih

Agencije javljaju da je nakon rušenja barikada od strane Kfora, kada je nekoliko Srba povređeno, došlo prvo do smirivanja situacija, ali da su potom Srbi ponovo postavili barikade.

U sukobu Kfora i lokalnih Srba kod Zvečana povređeno sedam osoba, pet Srba i dva vojnika Kfora. Nekoliko Srba je privedeno. Kfor je uklonio barikade i povukao se. Oko 15 sati situacije se smirila.

Pogledajte još