Teletina u sosu od mleka

Za pripremu ovog izvrsnog specijaliteta vam treba 25 minuta, dok samo kuvanje traje 2 sata.

Od sa­stoj­aka za 6 oso­ba vam je potrebno:
1,2 kg telećeg buta
1 manja glavica crnog luka
100 g svinjske pršute
25 g sušenih pečuraka
1 dl marsale ili porta
7,5 dl mleka
1 kašičica gustina
50 g putera, so

Priprema:

1. Potopite pečurke u hladnu vodu na 20 minuta, pa ih ocedite, iscedite i iseckajte. Poređajte šnite pršute na list papira za pečenje tako da se delimično preklapaju i formiraju veći pravougaonik. Na sredinu postavite meso i obmotajte ga celog šnitama pršute. Uvežite kanapom ili rafijom.

2. Oljuštite luk, sitno ga iseckajte, rastopite puter u ovalnoj šerpi, pa ubacite seckani luk i lagano ga pržite 2-3 minuta. Ocedite luk iz šerpe i ostavite ga sa strane. U šerpu ubacite meso i propržite ga sa svih strana. Dodajte mu sušene pečurke i luk i zalijte marsalom.

3. Dodajte mlako mleko (sačuvajte sa strane 1 čašicu) i 5 dl vruće vode. Posolite, sačekajte da provri, pa kuvajte meso u polupoklopljenoj šerpi na tihoj vatri oko 1 i po sat ili ga prebacite u rernu, poklopite i pecite 1 i po sat na 180˚C.

4. Ocedite meso iz sosa, u preostalom mleku razmutite gustin i dodajte ga sosu u šerpi. Kuvajte lagano 4 minuta, pa izblendirajte. Meso isecite na tanje šnite, poslužite ga uz sos i po želji ukrasite s malo seckanog peršuna.

Prijatno!

izvor: Sale&Pepe

Pogledajte još