Izlazak Nemačke iz zone evra bolji nego izbacivanje Grčke

0

Ukoliko Grčka izadje iz evrozone, što je realna mogućnost, evropska i svetska privreda suočiće se sa katastrofom, ali još ima vremena za evropske lidere da preokrenu tu situaciju jednostavnim rešenjem: umesto da izbace Grčku, Nemačka bi trebalo dobrovoljno da se povuče iz zone evra i vrati svoju marku.

U analizi Klajda Prestovica, predsednika Ekonomskog strateškog instituta, i bivšeg predsednika Kredi komersijal de Frans Džona Pruta, objavljenoj na sajtu Si-En-En (CNN), problemi u zoni evra često su posmatrani iz pogrešnog ugla.

Sadašnji problem nije u vezi sa slabošću takozvanih perifernih članica, već sa prevelikom konkurentnom snagom Nemačke, ocenjuju ekonomisti u analizi.

U tekstu se ukazuje da, sve dok su zemlje evrozone povezane evrom zajedno sa Nemačkom, jedini način za njih da budu konkurentnije je da postanu “nemačkije”, ali to, medjutim, ne funkcioniše.

Zbog toga je alternativa da Nemačka vrati svoju valutu. To bi odmah dovelo do rasta nemačke valute i devalvacije evra u preostalim državama članicama. Nemačka bi onda mogla da kupuje više, a da prodaje manje, otvarajući prostor drugima, kažu stručnjaci.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.