Hrvati i Irci veruju u čudo protiv favorita

Španci - aktuelni svetski i evropski prvaci, igraće u Poljskoj i Ukrajini bez najboljeg strelca u istoriji reprezentacije Davida Vilje. Napadač Barselone je januara slomio nogu i nije uspeo da se potpuno oporavi do turnira koji počinje u petak, 1. juna.

Njegov izostanak pokušaće da nadoknade, pre svih, centarfori Čelsija - Fernando Tores i Atletik Bilbaa - Fernando Ljorente.

"Furija" će biti oslabljena i izostankom, takođe povređenog, kapitena Barselone Karlosa Pujola.

Reprezentacija Italije na turnir odlazi uzdrmana novim privođenjem i saslušavanjem igrača zbog sumnje u nameštanje utakmica, a selector Čezare Prandeli je zbog toga iz nacionalnog tima izbacio levog beka Domenika Krišita.

Prandeli je poverenje u napadu ukazao dvojici igrača sklonih ispadima - Mariju Baloteliju iz Mančester sitija i Antoniju Kasanu iz Milana, koji se početkom maja vratio na teren posle nekoliko meseci pause zbog operacije srca. Po pisanju italijanskih medija, tamošnji navijači, pored njih dvojice, najviše očekuju od napadača Udinezea Antonija Di Natalea.

U Hrvatskoj uoči turnira vlada veliki optimizam što pokazuje procena selektora Slavena Bilića da njegova ekipa ima kvalitet da se bori za trofej najbolje reprezentacije u Evropi.

"Ljudi mogu da kažu da sam lud, ali ja zaista verujem da smo sposobni da se borimo za titulu", rekao je Bilić koji će po završetku Evropskog prvenstva napustiti nacionalni tim i preuzeti moskovsku Lokomotivu.

Bilić je selektor Hrvatske postao 2006. godine, a na prošlom Evropskom prvenstvu njegov tim ispao je u četvrtfinalu od Nemačke.

Kao vodeći igrači reprezentacije Hrvatske ističu se Luka Modrić iz Totenhema, koji bi, po pisanju španskih i engleskih medija, ovog leta mogao da pređe u Real Madrid, i napadač Nikica Jelavić koji je ove godine postigao 11 golova u 16 utakmica za Everton.

Najmanje šanse u Grupi C za prolaz u četvrtfinale daju se Republici Irskoj, međutim selektor njene reprezentacije Đovani Trapatoni smatra da su "čuda moguća".

"Svi su mislili da će Barselona ove godine ponovo osvojiti Ligu šampiona, ali nije. Danska je 1992. godine došla na Evropsko prvenstvo praktično sa letovanja, umesto suspendovane Jugoslavije, i osvojila ga. Kada sam igrao protiv najboljeg igrača na svetu - Pelea, mislio sam da ću umreti, ali smo pobedili u toj utakmici", rekao je Trapatoni.

Utakmice Grupe C igraće se u poljskim gradovima Gdanjsk i Poznanj.

Evropsko prvenstvo trajaće od 8. juna do 1. jula.

Beta

Pogledajte još