Rusi, Česi i Grci prete domaćinu Poljskoj

Poljaci će igrati u Grupi A sa Rusijom, Češkom i Grčkom, a njihov najeveći adut je to što trojica najboljih igrača – Robert Levandovski, Jakub Blaščikovski i Lukaš Pišček - igraju zajedno u istom timu, dvostrukom uzastopnom šampionu Nemačke, Borusiji Dortmund.

Selektor Poljske Francišek Smuda kazao je da veruje da njegova ekipa može da se plasira u drugi krug.

"Naš cilj je da prođemo u četvrtfinale i ubeđen sam da možemo to da ostvarimo. Moglo bi, međutim, da se pokaže da su mnogi pogrešno procenili kvalitet reprezentacija iz ove grupe, koja je veoma izjednačena", kazao je Smuda.

Slično mišljenje ima i centarfor Rusije Pavel Pogrebnjak koji je propustio prethodno prvenstvo Evrope zbog povrede kolena, ali se ove godine nalazi u odličnoj formi.

"Svi misle da smo dobili laku grupu, ali ja smatram da je ona najujednačenija. Čak smo u nepovoljnom položaju, jer igramo protiv jednog od domaćina. Biće veoma interesantno", rekao je centarfor engleskog Fulama.

Izuzev Poljske, koja nikada nije prošla dalje od grupne faze na Evropskom prvenstvu, ostale tri selekcije prethodnih godina imale su zapažene rezultate na kontinentalnom turniru.

Grčka je 2004. bila šampion, Češka je 1996. igrala u finalu, a 2004. u polufinalu, dok je Rusija 2008. igrala u polufinalu.

Tim selekcijama, međutim, daju se male šanse da bi mogle da ponove takve uspehe, pošto će se u četvrtfinalu ukrstiti sa Grupom B, u kojoj su, prema rang listi Svetske fudbalske federacije (FIFA), četiri reprezentacije plasirane među 10 najboljih u svetu: Holandija, Nemačka, Portugal i Danska.

Rusi najveće nade polažu u selektora Dika Advokata, koji je od 2006. do 2009. trenirao Zenit iz Sankt Peterburga, a reprezentacija je sastavljena većinom od tadašnjih igrača tog kluba i moskovskog CSKA.

Holanđanin će se po završetku turnira vratiti u domovinu, u ekipu PSV Ajndhovena, pa se u Rusiji nadaju da će zato imati dodatni motiv da ostvari dobar u Poljskoj i Ukrajini.

Češka je jedina ekipa iz Grupe A koja je na završni turnir došla posle baraža, u kojem je dva puta bila bolja od Crne Gore (2:0 i 1:0), i zato je dobila epitet autsajdera.

Vodeći igrač Češke, član engleskog Arsenala Tomaš Rosicki, međutim, kaže da će se i pored toga "maksimalno boriti".

"Možda nas mnogi smatraju za autsajdere, ali zašto da ne pokušamo? Daju nam se male šanse za uspeh i plasman u drugi krug, ali ja sam jedan od onih koji će se sigurno maksimalno boriti", rekao je Rosicki.

Portugalac na klupi Grčke Fernadno Santoš ocenio je da će najveći adut njegovog tima biti "strast prema fudbalu".

Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini igraće se od 8. juna do 1. jula, a titulu šampiona brani svetski prvak Španija. Mečevi Grupe A igraće se u Varšavi i Vroclavu.

Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.