U Dubrovniku uhapšeni članovi italijanske mafije

ZAGREB, 2. juna 2012. (Beta) – Državljani Italije, otac i sin Antonio i Alešandro Melato, uhapšeni su u Dubrovniku na temelju Intepolove poternice koja im sumnjiči za krijumčarenje kokaina i pranje novca, javili su u subotu hrvatski mediji.

Navodno je Antonio Maleto na čelu jedne od grupa ozloglašene kalabreške mafije Ndranghete. Poslednjih sedmica traje velika medjunarodna akcija njenog razbijanja, objavila je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Županijski sud u Splitu odredio im je ekstradicioni pritvor od 40 dana, a njihovi advokati najavili su žalbu na tu odluku.

HRT navodi da Ndrangheta nije toliko poznata kao sicilijanska Cosa Nostra, ali diplomatski izvori SAD-a procenjuju da na trgovini drogom, ucenama i pranju novca godišnje zaradi najmanje 3 odsto italijanskoga BDP-a.

Ozloglašeni su zbog okrutnosti, posebno prema onima koji svedoče protiv njih. Medjusobno su vodili nekoliko krvavih ratova u kojima je poginulo gotovo hiljadu ljudi , a nisu se suzdržavali ni od ubijanja političara na javnim mestima.