Englezi za staru slavu, Francuzi žele opet na vrh

Podmlađenu Francusku i uzdrmanu Englesku u Grupi D na Evropskom prvenstvu očekuju nezgodna Švedska i jedan od domaćina Ukrajina.

Englezi na turnir dolaze predvođeni novim selektorom Rojom Hodžsonom, koji je tek nešto više od mesec dana pred početak kontinentalnog šampionata preuzeo tim od Fabija Kapela.

Hodžson je ocenio da će Engleska nekoga pobediti na kontinentalnom šampionatu samo ako igrači budu jedinstveni posle silnih međusobnih sukoba reprezentativaca te zemlje.

"Moramo da nađemo to jedinstvo. Jedini način da pobedimo nekoga je da igramo kao tim i mi to moramo da prihvatimo", rekao je Hodžson.

Jedan od najboljih francuskih fudbalera, igrač Mančester sitija Samir Nasri kazao je da njegova reprezentacija ne može da bude favorit na Evropskom prvenstvu, pošto ima mlad tim kojem nedostaje iskustvo.

"Mi smo mlad tim i svakako nam nedostaje iskustvo, tako da nismo favoriti u grupi. Francuska nije igrala dobro na međunarodnim takmičenjima jos od 2006. godine", rekao je Nasri.

Za favorita ne važi ni Engleska, koja se nije kvalifikovala na prošlo Evropsko prvenstvo 2008. u Austriji i Švajcarskoj, dok na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi dve godine kasnije nije uspela da prođe grupu.

Švedska i Ukrajina su se pokazale kao reprezentacije koje ne treba potcenjivati.

Skandinavci stizali do drugog kruga na Svetskim prvenstvima 2002. i 2006, kao i Evropskom prvenstvu 2004. godine.

"Po tradiciji, ekipu koja je domaćin šampionata je veoma teško pobediti, a posebno u prvoj utakmici. Ukrajinci će imati ogromnu podršku navijača. Mi imamo teške protivnike, a to svakako nisu samo Engleska i Francuska", rekao je selektor Švedske Erik Hamren.

Ukrajina svoje nade polaže u uigranost pošto većinu reprezentacije čine igrači Šahtjora iz Donjecka i Dinama iz Kijeva, dok su jedini koji igraju van svoje zemlje Anatolij Timoščuk iz nemačkog Bajerna i Andrej Voronjin iz ruskog Dinama.

Predstavnici svih ekipa Grupe D složili su se da će prve utakmice u kojima se sastaju Francuska i Engleska, kao i Švedska i Ukrajina, biti ključne za dalji razvoj situacije u toj grupi.

Prema vodećim svetskim kladionicama najveće šanse za prolaz u četvrtfinale ipak imaju Engleska i Francuska, a potom slede Ukrajina i Švedska.

Koje god reprezentacije da prođu u četvrtfinale, neće imati lak zadatak, pošto se Grupa D poklapa sa onom u kojoj su Španija, Italija, Hrvatska i Irska.

Evropsko prvenstvo počinje 8. juna, a utakmice Grupe D igraće se na stadionima u Donjecki i Kijevu.

Finale je zakazano za 1. jul u Kijevu, a titulu brani Španija.

Beta

Pogledajte još