Frans Fudbal: Kristijano Ronaldo je najbolji

PARIZ, 2. decembra 2008. (Beta-Rojters) - Fudbaler Mančester junajteda i reprezentacije Portugala Kristijano Ronaldo proglašen je za najboljeg igrača sveta u izboru francuskog časopisa "Frans Fudbal".

Ronalda su za "Zlatnu loptu" predložili trofeji koje je 23-godišnji Portugalac prošle sezone, u kojoj je postigao 42 gola, osvojio u Ligi šampiona i engleskoj Premijer ligi.

Drugo mesto u glasanju 96 dopisnika "Frans Fudbala" zauzeo je napadač Barselone Lionel Mesi, a treći je bio Fernando Tores iz Liverpula.

Prošle godine Ronaldo je bio drugi u izboru, a nagrada je pripala Brazilcu Kaki iz Milana.

Ronaldo je četvrti igrač Mančester junajteda koga je francuski časopis proglasio za najboljeg. Prethodno su tu čast imali i Denis Lou (1964), Bobi Čarlton (1966) i Džordž Best (1968).

Fudbaler Mančestera je, takođe, tek treći Portugalac kome je pripala nagrada, pošto su je do sada od njegovih zemljaka osvajali samo Euzebio (1965) i Luis Figo (2000).

Ronaldo je ove godine stigao i da operiše koleno, a na 11 utakmica od spetembarskog povratka na teren postigao je osam golova.

Prethodno je nekoliko meseci bio u žiži interesovanja zbog želje da napusti Mančester i karijeru nastavi u madridskom Realu.

Jedino što mu nije pošlo za rukom bilo je da ostavi značajniji trag na junskom Evropskom prvenstvu na kome je Portugal eliminisan u četvrtfini finala, gde je izgubio od potonjeg vicešampiona Nemačke. 

Najbolji fudbaler na svetu ovim povodom je izjavio da mu se osvajanjem "Zlatne lopte" ispunio dečački san.
 
"Ovo je jedan od najlepših dana u mom životu...O ovome sam sanjao kao mali. Oni koji me znaju potvrdiće vam da je osvajanje ovog trofeja za mene ispunjenje sna", rekao je 23-godišnji Ronaldo za francuski časopis "Frans Fudbal", koji i dodeljuje nagradu. 

"Imam tek 23 godine i ovo je veličanstveno. Neverovatno. Još je bolje kada se setite svih velikih imena koja su ove godine konkurisala za nagradu. Mesi je drugi, Tores treći, ali tu su i drugi igrači, poput (petoplasiranog) Ćavija", dodao je Ronaldo.

Pogledajte još