Neverovatno: Sunce kamiondžiji ostarilo pola lica

Na slici koju vidite je penzionisani kamiondžija, koji je tokom 28 godina vožnje po suncu mnogo više izlagao levu stranu lica, koje je okrenuta prozoru kamiona. Zato je njemu sada leva strana lica vidno starija za oko 20 godina.

Nauka odavno zna činjenicu da sunčeva svetlost izaziva prerano starenje kože, ali je ovaj slučaj šokirao javnost zbog drastične razlike u izgledu kože između dve polovine lica.

U medicini je ovo stanje poznato pod nazivom unilateralna dermatohelioza, od grčkih reči "dermis" i "helios" - koža i sunce, a nastaje zbog hroničnog izlaganja UVA i UVB zracima.

Slučaj su otkrili i proučavali Dženifer Gordon i Hoakin Brijeva, dermatolozi sa Nortvestern univerziteta u SAD. Nalaze su objavili u "New England Journal of Medicine".

- Hronična izloženost UVA zracima izaziva zadebljenje kože i uništavanje elastičnih vlakana - napisali su u nalazu.

Pošto UVA i UVB zraci mogu izazvati DNK mutacije koje vode ka raku kože, lekari su savetovali ovom pacijentu da koristi zaštitu od sunca i kreme bogate vitaminom A, ali i da se periodično pregleda kako bi na vreme bila uočena eventualna pojava kancera.

(old_image)

Izvor: Blic

Pogledajte još