Gudači svetog Đorđa i Jadranka Jovanović

Umetnost bez pompe i skupe reklame - na ovaj koncert mogli ste da dođete i bez novčanika. U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda nastupili su Kraljevski gudači svetog Đorđa i sopran Jadranka Jovanović.

Ko nije nikad slušao klasiku Vivaldija, Bramsa, ili operu bio je u ozbiljnoj »opasnosti« da se »zarazi« ovakvom vrstom muzike. Jadranka Jovanović, umetnica koja je nastupala na svim većim svetskim operskim scenama pevala je sa istim, ako ne i jačim žarom za stotinak ljudi, koji su zahvaljući najstarijem načinu prenošenja poruka - »od uva do uva« saznali za ovaj koncert.

Još jedna velika potvrda da istinska umetnost na neki čudan način uvek nađe put do slušalaca, gledalaca ili čitalaca. I još veća potvrda profesionalizma, ali i dubokog poštovanja publike prema Jadranki Jovanović, Gudačima svetog Đorđa i Horu Kir Stevan Srbin. Muzika koja je na nekih jedan sat pročistila prostor i duše onih koji traže pravi zvuk.

Hor Kir Stevan Srbin predstavio se sa duhovnim kompozicijama »Oče naš« M. Govedarice, pojanjem na stari način, kijevskim napevom »Svjatij Bože«.

U drugom delu na programu su bile kompozicije Korelija, Vivaldija, Bramsa. Jadranka Jovanović posebno je samo za publiku na koncertu za koji je rekla »da se održava u tajnosti« izvela veoma zahtevnu ariju broj 17 iz Glukove opere »Orfej i Euridika«. Za kraj večeri publika je počašćena muzikom Nina Rote iz filma »Kum«.

Jadranka Jovanović je umetnica za koju kritičari kažu da nosi snagu koja bezuslovno osvaja publiku i podseća da je vreme istinskih primadona neprolazno.
Rođena je u Beogradu, debitovala je u ulozi Rozine u Rosinijevom »Seviljskom berberinu« u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Međunarodnu karijeru započela je u Milanskoj Skali gde je pevala u operama "Karmen" i "Andre Šenije". Nastupala je u Barseloni, Rimu, Salcburgu, Sevilji, Firenci, Dablinu, Lisabonu, Tokiju, Vankuveru, Torontu, Meksiko Sitiju, Atini, Sofiji, Pekingu ...

Jadranka Jovanović je već godinama sinonim za vokalnu umetnost u Srbiji.

Tekst: Danijela Tadić
Fotografija: Saša Džambić

Pogledajte još