Kako da živite 100 godina?

Reklo bi se da je u tome tajna dugovečnosti, a cigaretu i rakiju, kažu doktori, ipak zaobiđite.

Naučnici Medicinskog koledža „Albert Ajnštajn" i Univerziteta „Ješiva" otkrili su da osobe koje poseduju određene osobine temeljene na genetici imaju predispozicije za dug život, a duboku starost najčešće će doživeti osobe koje su optimistične, spontane i često se smeju, piše Vašington post.

- Kada sam počeo da radim na ovom istraživanju u kojem su učestvovali stogodišnjaci, mislio sam da je tajna njihove dugovečnosti u tome što su pomalo 'bezobrazni'. Ali kada smo procenili ličnosti ispitanika, otkrili smo osobine koje jasno odražavaju pozitivan stav prema životu - naveo je doktor Nir Barzilai.

Ove osobe osmeh su smatrale važnim delom života i imale su širok krug prijatelja i nisu se ustručavali da izraze i pokažu emocije.

Prošlogodišnja studija u kojoj su učestvovala 3.853 ispitanika starosti od 52 do 79 godina, objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, pokazala je da starije osobe koje su srećne imaju 35 odsto manje šanse da će umreti u periodu od narednih pet godina, za razliku od nesrećnih ljudi.

Pogledajte još