Srbinu na severu Kosova oduzete tablice MUP Srbije

Jokić je za tu televiziju kazao da je, kao i uobičajeno vozio tim multietničkim naseljem u vozilu koje je uredno bilo registrovano i imalo nove srpske tablice.

"Zaustavila me je patrola KPS-a, bili su jedan Albanac i Albanka i jedan Srbin. Pokazao sam im dokumenta koja su od mene tražili",
rekao je Jokić i dodao da su mu policajci kazali da mu vozilo nije registrovano.

Dodali su da ne priznaju tablice i dokumenta koje izdaje MUP Srbije i tražili da tablice odmah skine sa vozila.

"Oduzeli su mi saobraćajnu dozvolu i tablice i rekli da ukoliko ne registrujem automobil na KS ili RKS tablice ne mogu da uđem na ovaj prostor",
rekao je Jokić.

Portparol KPS-a za sever Kosova Besim Hoti izjavio je da je "period upozorenja prošao i da će policija uz pomoć Euleksa na severu Kosova sprovoditi odluku kosovske Vlade o preregistraciji vozila".

Od 1. juna, na osnovu odluke Vlade Kosova, u saobraćaju ne mogu biti vozila sa tablicama koje za gradove na Kosovu izdaje MUP Srbije.

Od stupanja na snagu uredbe preko administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje smanjen je prolaz automobila sa srpskim registarskim tablicama, a retki su pojedinci koji svojim vozilom smeju u multietnička naselja u severnoj Kosovskoj Mitrovici. I južno od Ibra smanjen je saobraćjaj automobilima koje nemaju kosovske tablice.

Predstavnici kosovskih Srba zatražili su od Beograda da im saopšti šta je dogovoreno u okviru sporazuma o slobodi kretanja sa Prištinom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je u subotu da će građani Srbije u ponedeljak ili utorak znati šta je država tačno dogovorila sa Prištinom.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je prošle nedelje, komentarišući odluku Prištine da je obavezno korišćenje KS ili RKS registarskih tablica, da "ono što je dogovoreno u Briselu apsolutno se ne tiče severa Kosova i Metohije".

"Kosovske tablice ne mogu se jednostrano i nasilno nametati. Moramo sesti i na političkom nivou rešiti pitanje severa Kosmeta a samim tim i registarskih tablica", rekao je Bogdanović.

KOSOVSKA MITROVICA, 5. juna 2012. (Beta)

Pogledajte još