Filmski festival na Paliću od 14. do 20. jula

Filmovi će biti prikazani na više lokacija na Paliću i u Subotici u Glavnom takmičarskom programu i selekcijama “Paralele i sudari”, “Mladi duh Evrope“, novi švedski i mađarski film, “Eco Dox” i Dečji program, a izdvojeni su i omaži za dobitnike nagrada Aleksandar Lifka i Underground Spirit.

Prema najavi organizatora u glavnom takmičarskom programu na Letnjoj pozornici u parku pored jezera Palić biće prikazana najznačajnija evropska ostvarenja, a najboljim filmovima biće dodeljene nagrade Zlatni i Palićki toranj (za film i režiju), kao i specijalna nagrada žirija.

Međunarodni žiri kritike dodeliće “Tolerance Award” za najbolji film iz programa Paralele i sudari, dok će Umetnički savet Festivala nagraditi evropskog filmskog autora nagradom “Underground Spirit” za izuzetno umetničko stvaralaštvo nezavisnog filma.

Palićki festival će i ove godine uručiti dve nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, koje se dodeljuju u čast začetnika kinematografije na ovim prostorima i jedne od najznačajnijih evropskih ličnosti zaslužnih za promociju filma u prvoj polovini 20. veka.

Prošle godine ta nagrada dodeljena je kultnom hrvatskom reditelju Lordanu Zafranoviću i reditelju Srđanu Karanoviću, a među dobitnicima su i Lučijan Pintilije (Lucian Pintilie), Jirži Mencel (JirĂ­ Menzel), Margareta fon Trota.

Ta nagrada bila je dodeljena i rediteljima Konstantinu Kosti Gavrasu (Constantin Costa Gavras), Kšištofu Zanusiju (Krzysztof Zanuši), Dušanu Makavejevu, Evi Ras, Mileni Dravić, Ljubiši Samardžiću, Velimiru Bati Živojinoviću, Ištvanu Sabu (Istvan Szabo) i drugima.

“Zlatni toranj” za najbolji film na prošlogodišnjem Festivalu bila je dodeljena filmu “Zaustavljen na putu” nemačkog reditelja Andreasa Drezena, za najboljeg reditelja proglašen je Jan Komasa za film “Soba samoubica“, a nagrada žirija pripala je ruskom filmu “Elena” Andreja Zvjaginčeva.