The Doctor is in the HOUSE!

Niko ne voli da ide kod lekara, naravno, izuzev profesionalnih čekača ispred ordinacija, kojima je to dnevna zabava i okupacija. Njih znamo kao hipohondre, benigna stvorenja, koja uvek boluju od nečega i koja uglavnom žalimo, sve dok nas muka ne dotera dotle da i sami moramo da skoknemo do lekara, a onda jednostavno šiznemo dok vreme prolazi, a oni se gurkaju ispred ordinacija, pokazujući jedni drugima prazne kutije lekova, neverovatne fleke na koži, ili zloćudne tumore koji su se kao alergija raširili po rukama i licu od jutros! Baktrim, staračke pege i alergijska reakcija na ko zna šta, ambroziju recimo. Dobro sad, fini smo, nije da nismo, ne komentarišemo, a sekundara okreće pedeset i ko zna koji krug, dok se red gotovo i ne mrda jer stalno upadaju novi, koji imaju zakazano. Zašto, o, zašto i ja ne mogu da znam kada ću se razboleti pa da tako zakažem posetu lekaru, nego se svaki put razboljevam iz čista mira, potpuno nenajavljeno i savršeno bespotrebno, ako smem da dodam. Ne rekosmo li, fini smo mi, ali nam ipak padne na pamet da bi baš bilo sjajno kad bi se pojavio neki manje fini superheroj koji bi nekom motkom ili štapom razjurio ove zdrave, koji eventualno pate od neke mušice viška u glavi, i napravio mesta za nas što stvarno mučimo neku muku i jedva čekamo da ta muka prestane.

Ako već u stvarni život nikako da uđe taj (anti)superheroj, u četvrtaste kutije koje nam služe za prebijanje vremena i kad smo zdravi, a naročito kad smo bolesni, 16. novembra 2004. godine se ušetao jedan baš takav tip - doktor Gregori Haus u interpretaciji Hjua Lorija. Bilo bi uputno na ovom mestu otvoriti kakav rečnik epiteta i prosuti stotinjak onih koji odgovaraju što Hausu, što Loriju, ali opet bi se lako desilo da i jadnom i drugom bude načinjena nepravda. Pa ipak... Doktor Gregori Haus uživa u šali - sve dok je neko drugi žrtva, obožava društvo - dok god je to društvo njegov jedini prijatelj, doktor Vilson, Haus brižno vodi računa o voljenima - do trena dok im u kuću ne uđe automobilom, on veruje u čovečanstvo - sve dok ćuti ili mu se sklanja s puta, Haus je kolegijalan - ako se podrazumeva da je bolji lekar od kolege, uvažava članove svog tima - od onog trenutka kad počnu da misle ono što i on misli, Haus nikada ne vređa sagovornika - sve dok ne progovori, Gregori Haus nije nimalo morbidan - osim što ručava u sobi sa pacijentom u trajnoj komi... Ovom i ovakvom nabrajanju kraj se ne da ni naslutiti.

Sledi, dosledno izvrnutoj logici junaka - Hausa je NEMOGUĆE ne voleti!

Možete imati sjajan scenario, pozvati Badalamentija da vam za seriju napiše muziku, možete dogovriti saradnju sa Polanskim, Skorsezeom, Tarantinom, Formanom, Linčom ili sa kim god, možete uložiti ne milione, nego milijarde, i opet, dok ne pronađete glumca koji će glavnog junaka odigrati onako da publici povremeno staje dah, ništa niste uradili. Možete li zamisliti bilo kojeg drugog glumca u ulozi Hausa, danas, osam godina nakon njegovog prvog pojavljivanja? Možete li koga drugog smestiti u univerzum namrštenog, džangrizavog šepala, tako da se u taj univerzum bar malo uklopi? Taj glumac je iz mnogo razloga morao da bude Britanac, morao je da bude užasno šarmantan i harizmatičan, i iznad svega, uprkos uopšte mračnom okviru serije, morao je da ima izuzetne komičarske sposobnosti. Životne istine, koje doktor Haus nemilice ispaljuje u lice gledališta, one istine koje nećemo sebi da priznamo, kojih se bojimo i koje čine da osećamo životnu nelagodu u pojedinim trenucima, te istine, koje bole dok u lice guraju prst na kojem piše da nije lako biti čovek, morale su biti saopštene tako da ne rasteraju gledaoce, a da opet imaju svežinu i verodostojnost vekovnih čovekovih saznanja o samom sebi. Ko onda? Odgovor kratak i jednostavan, kao u kamenu isklesana istina SVI LAŽU - Hju Lori.

Zamislite sebe kako ulazite u lokalni dom zdravlja, gde vas sačekuje ljubazna medicinska sestra iza šaltera da vas pita: Koga želite za svog ličnog lekara? Zamislite da odgovarate, ne gledajući spisak lekara: Hausa, naravno!

Ostatak o seriji "Doktor Haus" i ostalim popularnim serija pročitajte u online magazinu "Serije +"!

Pogledajte još