Partizan protiv Efesa ostvario treću pobedu u Evroligi

BEOGRAD, 3. decembra 2008. (Beta) - Košarkaši Partizana pobedili su u hali "Pionir" turski Efes Pilsen sa 83:77 (21:14, 19:22, 21:15, 21:26) u utakmici šestog kola Grupe D Evrolige.

To je treća pobeda Partizana u elitnom kontinentalnom takmičenju, dok je Efes zabeležio četvrti poraz.

Najefikasniji u Partizanu bio je Aleksandar Rašić sa 18 poena, dok su Stefon Lazme i Milenko Tepić postigli po 11 poena. U turskoj ekipi najbolji je bio Kerem Gonlum sa 14 poena, a dva manje postigao je Butsi Tornton.

Košarkaši Partizana u sedmom kolu, koje se igra 11. decembra, gostuju ekipi Reala iz Madrida.

Početak večerašnje utakmice obeležila je brza igra oba tima i veoma čvrsta igra u odbrani.

Košarkaši Partizana ponovo su bili veoma dobri u skoku, a posle "trojke" Petra Božića domaćin je poveo sa 10:3. Čarls Smit i Butsi Tornton su uzvratili "trojkama" rezultatski vratili Efes Pilsen u igru.

Usledio je period izjednačene igre, pre nego što je trener gostiju Ergin Ataman dobio tehničku grešku, a Partizan sa pet "vezanih" poena Uroša Tripkovića došao do sedam poena prednosti (21:14).

U drugoj četvrtini Partizan je malo popustio u skoku, što je Efes iskoristio i nije dozvolio srpskom timu da se rezultatski "odlepi".

Najveća prednost Partizana u ovom periodu iznosila je osam (26:18), a najmanja tri poena (33:30). Efes Pilsen je u poslednjoj sekundi prvog poluvemena "trojkom" Smita na odmor otišao sa zaostatkom od četiri poena (40:36).

Partizan je na početku treće četvrtine napravio seriju od 11:0 i poveo sa 51:38. Turski tim je uzvratio serijom 9:2 i smanjio na šest poena razlike (53:47).

Do kraja četvrtine usledila je nova serija "crno-belih" od 8:2 i šampion Srbije je stigao do deset poena prednosti (61:51). (old_image)

Najveću prednost na utakmici Partizan je imao u 34. minutu, kada je poveo sa 69:55. Nakon toga, Efes je uspeo da smanji na 69:59, ali su "crno-beli" u 36. minutu opet povisili na 71:69.
Od tog trenutka domaći košarkaši su napravili niz grešaka i dozvolili Efesu da se u 39. minutu približi na pet poena (75:70).

Preciznim izvođenjem slobodnih bacanja Novice Veličkovića, ekipa Partizana je u poslednjem minutu došla do vođstva 79:70, ali je Tornton i Sinan Guler "vezali" pet poena i učinili završnicu dramatičnom.

Ipak, u samom finišu utakmice Rašić i Milenko Tepić su realizovali po dva slobodna bacanja i doneli svojoj ekipi izuzetno važnu pobedu u borbi za plasman u drugu fazu Evrolige, Top 16.
Trener Partizana Duško Vujošević pohvalio je svoje igrače sto nisu podlgegli pritisku i što su sinoć pobedili Efes Pilsen u šestom kolu Evrolige.

"Sa ovom pobedom ostajemo u trci za Top 16. Veoma sam zadovoljan što smo pobedili u utakmici za koju smo znali da će biti teška. Pohvalio bih igrače što nisu podlegli pritisku zbog važnosti utakmice", rekao je Vujošević novinarima posle pobede sa 83:77.

Partizan je u poslednjoj četvrtini vodio i sa 14 razlike, ali je na kraju morao da se bori za pobedu, pošto je ispustio veliku prednost.

Kapiten Partizana Petar Božić rekao je da je ova utakmica bila ispit karaktera njegove ekipe i da mu je drago što ga je položila.

"Bila je jako napeta utakmica. Iako smo na kraju ugrozili razliku, pošto je koš količnik jako bitan, mislim da pobeda nije dolazila u pitanje. Utakmica sve vreme bila naša, uz blage padove", rekao je Božić.

"Ovo je bio još jedan ispit karaktera i drago mi je što smo ga uspešno položili", kazao je kapiten "crno-belih".

Centar šampiona Srbije Žarko Rakočević rekao je da je presrećan zbog bitgne pobede.

(old_image)"Ušli smo u utakmicu na pravi način, bez opuštanja, što se ranije dešavalo. Posle manje loše serije, vratili smo se velikom pobedom. Možda je na kraju naše neiskustvo donelo neizvesnosti, ali i Efes je dobra ekipa", rekao je Rakočević.

Trener Efesa Ergena Ataman rekao je da je Partizan zasluženo pobedio.

"Bila je teška utakmica, sa mnogo tenzije. Nismo našli svoju igru u napadu i Partizan je zasluženo pobedio. Moramo nešto da učinimo sa svojom igrom u nastavku takmičenja", rekao je Ataman.

Plejmejker Efesa i kapiten reprezentacije Srbije Miloš Vujanić kazao je da je Partizan bio dominantan sve vreme.

"Jeste da se to ne govori, ali dominirali su celu utakmicu. Loše smo odigrali prvo poluvreme i rezultat je bio dobar kakva nam je bila igra. Posle je Partizan napravio još veću razliku i zasluženo pobedio", kazao je Vujanić. 

Evroliga, 6. kolo Grupa D: 

Partizan - Efes 83:77
Panionios - Real 68:66
Armani džins - CSKA 80:79 

Tabela: CSKA 5/1, Real Madrid 3/3, Panionios 3/3, Partizan 3/3, Efes 2/4, Milano 2/4.

Pogledajte još