U Češkoj slabi odlučnost za suzbijanje korupcije

0

U Češkoj, Slovačkoj i Madjarskoj, nakon ulaska tih zemalja u EU 2004, slabi odlučnost da se suzbija korupcija, a Češka je primer gde se javne nabavke dele na manje vrednosti, kako bi se izbeglo raspisivanje tendera, upozorava se u najnovijem izveštaju organizacije Transparensi internešenel (TI).

U izveštaju koji je ta medjunarodna organizacija objavila u sredu u Briselu svim evropskim zemljama preporučuje se da poprave svoje unutrašnje mehanizme za borbu protiv korupcije – pre svega da regulišu finansiranje političkih stranaka, odrede čvrsta pravila za lobing i transparentne javne nabavke, prenose češki mediji.

Među 12 novih članica EU primetan je izvestan pomak u borbi protiv korupcije u poslednjih 12 godina, međutim TI je izdvojila Češku, Slovačku i Mađarsku kao zemlje u kojima je primetno da borba protiv korupcije od ulaska u EU slabi.

TI je posebno upozorila na korupciju prilikom javnih nabavki, pre svega na činjenicu da je rizik suviše visoka granica preko koje moraju da se raspisuju tenderi.

PRAG, 6. juna 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.