Tranzit Venere preko Sunca

SIDNEJ, 6. juna 2012. (Beta-AFP) - Jedna od retkih astronomskih pojava, tranzit Venere preko Sunca, završen je u sredu ujutro, a sledeći put desiće se za 105 godina - u decembru 2117. godine.

Prelaz Venere počeo je u utorak oko 22 časa po srednjoevropskom vremenu, što su stanovnici Severne, Centralne i severnog dela Južne Amerike imali prilike jasno da vide, pošto je tamo bilo vedro.

Kada Venera prelazi preko sunčevog diska, može se videti mali crni disk kako lagano putuje, pomerajući se ukoso, preko gornjeg levog dela sunčevog svetlećeg diska.

"To nije klasično pomračenje, tokom kojeg se Sunce u potpunosti zatamni. Prečnik Venere je mnogo manji od prečnika Sunca, tako da je to mali disk", rekao je u sredu agenciji Frans pres Fred Votson iz australijske Astronomske opservatorije.

Australija, koju je u 18. veku otkrio Džejms Kuk, posle misije posmatranja Venere iz regiona Tihog okeana, najbolje je mesto za posmatranje tranzita Venere, a stanovnici istočnog i centralnog dela te zemlje imali su priliku da prelaz posmatraju skoro sedam sati.

Stanovnici Kine i istočnog dela Japana tu priliku, medjutim, ove godine nisu ni imali, pošto je vreme bilo oblačno.

Tranzit Venere je pojava slična pomračenju Sunca, ali je razlika u tome što Mesec prekrije ceo disk Sucna, a Venera, iako je veća, samo mali deo, pošto je mnogo udaljenija.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.