Partizan - Efes: Dug je vraćen

Košarkaši Partizana pobedili su turski Efes u Pioniru sa 83:77 (21:14, 19:22, 21:15, 22:26) u 6. kolu Evrolige i stigli do treće pobede u ovom takmičenju. Iako su kontrolisali meč gotovo tri četvrtine i stizali i do prednosti od 14 poena (69:55), crno-beli su na kraju stigli do penal završnice, a greške su mogle da dovedu do kraja sličnog onom u Istambulu kada je Partizan poražen sa 61:60.

Crno-beli su nakon maksimalnog vođstva izgubli čak sedam lopti, a gosti su svaku gršeku kažnjavali poentiranjem, što je rezultat na semaforu preokrenulo na 75:70. Partizanov post prekinuo je Lazme nakon pogađanja oba slobodna bacanja. Šesnaest sekundi pre kraja dramatičnost je podignuta na najviši nivo, pošto se protivnik ponovo približio (79:75), ali slobodna bacanja Rašića i Tepića održala su bodovnu razliku za konačnih 83:77.

Trener Duško Vujošević prvo je pohvalio igrače zbog činjenice da su izdržali pritisak i ostali u trci za Top 16. Pošto je u okviru ovog kola Panionis pobedio Real, a Armani naneo prvi poraz u sezoni ekipi CSKA, situacija u grupi D se prilično iskomplikovala, tako da sada ni jedan tim, osim ruske ekipe, nije siguran za prolaz među 16.

„Ništa nije nemoguće, ali timovi kojima idemo u goste nisu ni malo naivni. Svaku narednu utakmicu treba da shvatimo kao najvažniju i tako da igramo i tražimo pobede i u gostima. Večeras smo dobro igrali u odbrani i uspevali smo da ih kontrolišemo, ali potrošena energija u odbrani dovodila je do nedostatka fantazije u napadu. Trebalo je da pobedimo i ubedljivije, ai ljudi smo i ljudski je grešiti. U završnici sam i sam propustio da iskoristim još jedan tajm-aut“, rekao je trener Partizana Duško Vujošević.

Vujošević je istakao kako ga posle ovih šest mečeva Evrolige dodatno raduje činjenica da su igrači dosta napredovali i da je spisak onih‚, na koje sada može da se osloni, mnogo duži:

„Jan Veseli je 90. godište, i ima meku ruku, ali pod pritiskom maši. Uz pobede, ovo iskustvo koje stičemo je najvažnije. Čak je i svaka napravljena greška korisna, jer se drugi put neće ponoviti“, dodao je Vujošević.

Trener Efesa, Ergin Ataman, nije krio zabrinutost nakon ove utakmice:
„Izgubili smo važnu utakmicu i sada imamo negativan skor. Utakmica je bila puna tenzije, a u trećoj četvrtini smo im dozvolili da naprave seriju dok smo mi dosta pali u odbrani. Tada smo sve izgubili i strategija je potpuno pala. Pokušali smo pred kraj da se vratimo presingom, ali ne bih nikako umanjivao Partizanovu pobedu i moram da kažem da su zasluženo pobedili“.

Efes naredne nedelje dočekuje Milano, a posle toga gostuje Panioniosu. Slavko Vraneš, centar Partizana istakao je da je ova pobeda izuzetno važna:
„Posle svega što nam se dogodilo, spremali smo se za ovu utakmicu maksimalno. I ostali rezultati iz ovog kola nam idu na ruku i sada je samo bitno da nastavimo ovako u kontinuitetu sa dobrim igrama“.

Kapiten „crno-belih“ Pera Božić, utakmicu je okarakterisao kao jako napetu, što je dovelo do toga da publika ne vidi baš previliku atraktivnost u igri: (old_image)
„Drago mi je što smo trijumfovali u ovako rezultatski važnoj utakmici, gde smo ipak mi skoro sve držali pod kontrolom. Pred kraj je došlo do blage panike, kada je i ostvarena razlika bila ugrožena, jer je koš količnik veoma bitan, ali ipak mislim da utakmica nije dolazila u pitanje. I pre utakmice smo rekli da će ovo biti ispit karaktera ekipe i drago mi je što smo ga položili“.

U nastavku Partizan ima dva jako teška gostovanja, protiv Reala i Armanija, ali pre svega uslediće meč Jadranske lige sa Splitom.

Aleksandar Rašić je u meču sa Efesom bio najefikasniji, a zahvaljujući sigurnim poenima u završnici rezultat nije bio ugrožen:
„Pomalo nervozno smo završili meč, jer pre toga smo imali dovoljnu razliku da mirno privedemo utakmicu kraju. Iznenadili su nas zonskim presingom, iako smo donekle to i očekivali od njih. Uz malo sreće dobili samo sa većom razlikom, što će nam verovatno značiti kasnije. Najvažnije je da sada možemo da se nadamo plasmanu u Top 16. Najbitnije je da dobijemo mečeve kod kuće, a u svaki meč ćemo ulaziti maksimalno, kao i do sada i uvek ćemo ići na pobedu“.

Novica Veličković je pred kraj meča zabeležio jednu ukradenu loptu od Miloša Vujanića, što je i presudilo da se utakmica završi sa +6:
„Po prvi put smo mi kontrolisali meč, a moram reći da je jako teško igrati kada imate imperativ pobede. Pokazali smo da sazrevamo i da igramo sve bolje, a do kraja ima još dosta da se igra i sve je moguće. Publici velika zahvalnost na sjajnoj podršci.“

Partizan: Tepić 11, Milošević , Rašić 18, Tripković 9, Veličković 10, Lasme 11, Aleksić, Vitkovac 6, Božić 3, Rakočević 2, Veseli 6, Vraneš 7.

Efes Pilsen: Smit 12, Šampert 13, Tornton 7, Gonlum 14, Vujanić 8, Peker 4, Kakiouzis 7, Drobnjak 2, Hamonds 7, Guler 3, Arslan , Akiol .

Grupa D Evrolige

Partizan - Efes 83:77
Panionios - Real 68:66
Armani džins - CSKA 80:79

Tabela: CSKA 5-1, Real, Partizan i Panionios 3-3, Efes Pilsen i Armani 2-4.

Katarina Stojković 
04.12.2008.

Pogledajte još