Imovina stečena Holokaustom vraća se pravim vlasnicima

0

Agencija za restituciju izdala je uputstvo kojim se onemogućava vraćanje oduzete imovine koja je stečena u Holkaustu, preneo je u sredu nedeljnik "Novi magazin".

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić rekao je nedeljniku da “ukoliko se nakon sprovedenog postupka nesporno utvrdi da je imovina koja je predmet zahteva stečena kao posledica Holokausta, zahtev će biti odbačen kao nedopušten i odbijen kao neosnovan”.

Prema Uputstvu izdatom 31. maja, sva službena lica koja postupaju u predmetima vraćanja imovine i obeštećenja, dužna su da pri rešavanju podnetih zahteva obrate “posebnu pažnju na one predmete kod kojih postoje dokazi, indicije ili mogućnost da je oduzimanje imovine posledica Holokausta na teritoriji koju danas čini Srbija”.

To, navodi nedeljnik, praktično znači da imovinu oduzetu posle Drugog svetskog rata ne mogu dobiti podnosioci zahteva ako se utvrdi da su oni ili njihovi pravni prethodnici, vlasništvo stekli “na način koji se može dovesti u vezu sa stradanjem Jevreja i oduzimanjem i devastacijom njihove imovine tokom Drugog svetskog rata”.

BEOGRAD, 6. juna 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.