Medicina - tradicija i savremenost

ŽENEVA - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su tradicionalni lekovi efikasni i u tretmanu modernih bolesti i da bi ih trebalo uvrstiti u osnovnu zdravstvenu zaštitu.
Ova specijalizovana agencija UN, sa sedištem u Ženevi, naglašava da je Kina, u kojoj se biljni preparati prepisuju zajedno uz zapadne lekove, dobar primer koji bi trebalo slediti.

Medutim, i dalje postoji zabrinutost o efekasnosti i bezbednosti tradicionalnih lekova.

Kineska tradicionalna medicina upražnjava se više od dve hiljade godina. Ona je bila korišcena za lečenje svega, od obične prehlade do raka. Višestruko dejstvo biljnih preparata, uz pravilnu ishranu i vežbanje, stiče sve veću popularnost i na Zapadu. Predsednica SZO Margaret Čen ukazuje da bi drevne preparate trebalo koristiti zajedno sa zapadnim medikamentima za lečenje savremenih bolesti.

"Dva sistema- tradicionalne i zapadne medicine - ne bi trebalo da se sudaraju. U kontekstu osnovne zdravstvene zaštite oni treba da deluju u harmoniji dobrobiti, koristeći najbolje iz svakog sistema i nadoknadujući odredene slabosti u svakom", naglašava Margaret Čen.

Ona je govorila u Pekingu na konferenciji Svetske zdravstvene organizacije na kojoj je prvi put promovisana tradicionalna medicina. SZO smatra da tradicionalni lekovi imaju manje neželjenih sporednih efekata od zapadnih i mogu da budu jeftin, delotvorni tretman za česte bolesti kao što su dijareja i malarija.

Margaret Čen takođe je uverena da tradicionalni lekovi mogu da pomognu u prevenciji takozavnih "bolesti modernog načina života" kao što su dijabetes, srčana oboljenja i mentalni poremećaji. Po njenom mišljenju, Kina, u kojoj lekari prepisuju i jedne i druge lekove, predstavlja dobar primer. Ipak, upozorava da nisu svi tradicionalni lekovi dostigli naučne i bezbednosne standarde.

"Mnogi tradicionalni lekovi imaju neadekvatnu dokaznu osnovu kada se mere prema tim standardima. Testovi za kvalitet i standardi za proizvodnju izgleda da su manje rigorozni i kontrolisani. Proizvodi mogu da izbegnu striktna pravila uspostavljena da osiguraju bezbednost. A oni koji ih prepisuju mogu da budu bez sertifikata i dozvole" - upozorila je predsednica SZO.

Biljni lekovi oduvek su bili u središtu istraživanja radi uključivanja njihovih aktivnih sastojaka u zapadne lekove. Ali tržište biljnih lekova sada vredi milijarde dolara i mnogi se prodaju bez jasnog razumevanja njihovih sastojaka ili načina na koji deluju. Pedijatar Robi Parkman, koji je boravio u Pekingu na letnjim Olimpijskim igrama, izjavio je da su ga kineski lekari zabrinuli.

"Mislim da je holistički deo dobar a da bi deo u vezi sa aktivnim sastojcima mogao da bude bolji. Ja samo brinem da i pored toga što nešto funkcioniše, ne može da se koristi za stalno lečenje ljudi" - kaže pedijatar Robi Parkman a prenosi Glas Amerike.

SZO je uverena da bi uključivanje tradicionalnih lekova u savremenu medicinsku negu moglo da ohrabri naučna istraživanja i da kontroliše i obezbedi da se oni koriste na pravilan način.
Vang Kui je profesor tradicionalne kineske medicine na Univerzitetu u Pekingu. On smatra da je najveći izazov za promovisanje tradicinalnih kineskih lekova u inostranstvu naučno dokazivanje da su oni efikasni.

"Nauka može postepeno da reši ovo pitanje. Za nas, obične ljude, najvažnija stvar je delotvornost. Sve dok ima dobrobiti od tih lekova, oni su u redu" - zaključuje Kui. 

(FoNet)
4. decembar 2008.

Pogledajte još