Cipras ne želi izlazak Grčke iz zone evra

ATINA, 6. juna 2012. (Beta-AFP) - Šef koalicije levice SIRIZA Aleksis Cipras branio se u sredu u Atini pred ambasadorima zemalja grupe G20 od kritike da njegov politički program vodi izlasku Grčke iz zone evra.

"Naš program nije izlazak zemlje iz EU i zone evra, za šta nas optužuju naši protivnici", rekao je Cipras čija koalicija se sa konzervativnom Novom demokratijom bori za pobedu na ponovnim vanrednim poslaničkim izborima 17. juna.

On je naglasio da je "program SIRIZE jedini način da se zemlja izvuče iz krize i da Grčka postane ravnopravan partner, dostojan EU i zone evra".

Pred ambasadorima zemalja G20 - foruma velikih svetskih sila, Cipras je procenio da će, ako evropske zemlje nastave putem štednje, kakav je nametnut Grčkoj pre dve godine, "rezultat biti katastrofalan za društvo i za svetsku privredu, ali i za evro".

Zalažući se protiv mera štednje, SIRIZA izaziva strahovanje nekih krugova EU i tržišta da Grčka neće poštovati svoje obaveze o nastavku reformi i restruktuiranja privrede.

Pogledajte još