Honda odustala od učešća u Formuli jedan

TOKIO, 5. decembra 2008. (Beta-AP) - Japanski proizvođač automobila Honda odustao je od daljeg učestvovanja u Formuli jedan i kao obrazloženje naveo globalnu finansijsku krizu.

"Ovu tešku odluku doneli smo u svetlu sve lošijih uslova za poslovanje na globalnom nivou u automobilskoj industriji...sve dublje kreditne krize i iznenadne recesije svetske ekonomije", istakao je na konferenciji za novinare direktor Honde Takeo Fukui.

Japanska kompanija je, kako je rekao Fukui, spremna i da proda svoj Formula jedan tim.

"Sa našim trkačkim timom i sektorom za trkački razvoj, koji ih snabdeva motorima, razgovaraćemo o budućnosti ta dva dela kompanije. Tu mislim i na eventualnu prodaju", naveo je Fukui.

Honda je u Formuli jedan debitovala 1964. godine na trci za Veliku nagradu Nemačke.

Prvu pobedu za tim ostvario je 1965. godine Riči Ginter iz SAD na trci za Veliku nagradu Meksika. Dve godine kasnije Honda je zauzela četvrto mesto u konkurenciji konstruktora.

Honda je, ipak, 1968. godine odlučila da ubuduće samo automobile snabdeva motorima, ali ne i da ih konstruiše.

Odluka se islatila 1986. godine kada je u saradnji sa Vilijamsom osvojena titula šampiona u konkurenciji konstruktora, dok je Brazilac Nelson Pike bio najbolji među vozačima.

Dve godine kasnije saradnja Honde i Meklarena dovela je najveće dominacije jednog tima u istoriji sporta.

Ajrton Sena i Alen Prost pobedili su na 15 od 16 trka i ukupno osvojili 199 bodova za Meklarena, tri puta više od drugoplasiranog Ferarija. Prost i Sena su, takođe, na 10 zauzeli dva vodeća mesta.

Legendarni Sena, koji je poginuo 1994. godine za volanom Vilijamsa, sve tri svoje titule šampiona osvojio je vozeći Hondine motore.

Honda se kao konstruktor u Formulu jedan vratila 2006. godine, kada je kupila BAR tim. Iste godine pobedu timu na trci za Veliku nagradu Mađarske doneo je Britanac Džemson Baton, koji je sa Brazilcom Rubensom Barikelom i ove sezone vozio za Hondu.

Ove godine Honda je sa 14 bodova zauzela tek deveto mesto među 11 konstruktora. Njeno povlačenje iz takmičenja, međutim, organizatore će staviti pred velike muke, jer je još u toku sezone od učešća u Formuli jedan odustao Super Aguri, koji je imao Hondine motore.

Formula jedan tako trenutno ima devet prijavljenih timova, odnosno 18 vozača za narednu sezonu, koja će početi 29. marta trkom za Veliku nagradu Australije.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.