Govori poslanika na portalu Otvoreniparlament

BEOGRAD, 6. juna 2012. (Beta) - Grupa od pet nevladinih organizacija pokrenula je u sredu internet portal Otvoreni parlament na kojem će biti praćene skupštinske aktivnosti i objavljivani stenogrami govora poslanika u cilju veće javnosti rada Skupštine Srbije.

Na portalu www.otvoreniparlament.rs postavljena je objedinjena arhiva sa više od 67.000 govora poslanika sa svih 98 sednica u protekle četiri godine, biografije poslanika, a u budućnosti bi trebalo da bude objavljivano i kako su poslanici glasali.

Planirano je i objavljivanje analiza i istraživanja povezanih sa radom Skupštine Srbije.

Projekat Otvoreni parlament pomogli su Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice, Ambasada Velike Britanije u Srbiji i Nacionalna zadužbina za demokratiju, a inicijativu je podržao i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport rekao je na predstavljanju projekta u beogradskoj galeriji Ozon da su otvorenost i javnost institucija važni za podizanje njihovog kredibiliteta i poverenja gradjana.

Koordinatorka projekta Vukosava Crnjanski rekla je da su ciljevi projekta odgovori na pitanja šta se dogadja u skupštini, za šta poslanici glasaju i kakve zakone donose, jer gradjani imaju pravo da znaju.

Pogledajte još