Uskoro: Vozačaka dozvola 700 evra!

0

Za osam meseci na snagu stupa novi pravilnik koji povećava fond časova vozačke obuke, uvodi obaveznu teorijsku obuku i cenu obuke gotovo udvostručuje.

Sistem obuke u auto-školama potpuno će se promeniti za osam meseci. Od oktobra počinje tromesečni period prilagođavanja, a do tada sve ostaje po starom, prenosi RTS.

“Oni koji budu započeli obuku imaće mogućnost da se obučavaju po starom još tri meseca od stupanja na snagu pravilnika, ali će ipak morati da uzmu tri dodatna časa teorije i tri prakse kao i prve pomoći i da polažu po novima pravilima”, kaže Branimir Pejović iz MUP-a Srbije.

Tokom obuke u učionici predavanja i kandidati snimaju se svih 40 časova. Svaka škola mora da ima licencirane instruktore i najmanje jednog saobraćajnog inženjera, kao i nova vozila, kamione i automobile, prikolice i autobuse.

Spasoje Manojlović iz auto-škole “Desetka plus” napominje da ako je sada obuka koštala između dvesta i trista evra, po novom ona mora poskupeti bar dvostruko, što znači da ne može biti ispod 700 do 800 evra.

“Uzimajući u obzir šta sve moramo da ispunimo do tada će se pojaviti nelojalna konkurencija između auto-škola”
, dodaje Manojlović.

Minimalne cene obuke odrediće u oktobru Ministarstvo za trgovinu. Stručnjaci kažu da deo Pravilnika mora da se menja radi veće bezbednosti u saobraćaju.

“Pretpostavljam da će se se auto-škole ponašati po automatizmu i to tako da se ništa neće menjati po fazama u tih pet meseci. Škole će četiri i po meseca raditi po starom, a poslednjih 15 dana će ostaviti za novo prilagođavanje”, smatra Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta.

Prema njegovim rečima, u obuci se i do sada radilo nešto što se mora, a ne nešto što bi bilo dobro za bezbednost saobraćaja.

Posebne zamerke tiču se obuke motorista koji su čak 50 puta ugroženiji od ostalih učesnika u saobraćaju, a i dalje nemaju pratnju instruktora na obuci.

Novina je to što se ne mogu obučavati na svojim motorima već onima iz autoškole gde će sa instruktorom utvrditi sadržaj obuke na svakom času.

Izvor: 24sata.rs

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.