Džaja u Top 10 istorije EP‎

Džajić je zauzeo peto mesto, pošto se našao ispred Ćavija Ernandeza iz Španije, danskog golmana Petera Šmajhela, dvojice Italijana - Paola Maldinija i golmana Dina Zofa i Nemca Gintera Necera, a iza Zinedina Zidana iz Francuske, Franca Bekenbauera iz Nemačke, Marka van Bastena iz Holandije i Mišela Platinija iz Francuske.

Kako se navodi, "po mnogima najbolje levo krilo Evrope Dragan Džajić bio je najbolji igrač Evropskog prvenstva 1968. godine".

Uz opis njegovih golova protiv Engleske u polufinalu i domaćina Italije u finalu, podseća se i na njegovu igru osam godina kasnije (1976), kada je Jugoslavija u Beogradu poražena od Nemačke posle produžetaka sa 2:4, iako je nakon 30 minuta polufinalnog duela vodila sa 2:0.

U tekstu se dodaje još da je Dažjić svojim "bogatim talentom" zaslužio pobedničku medalju na Evropskom prvenstvu, koju nikada nije osvojio.

Dragan Džajić je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 85 utakmica i postigao 23 gola, a ranije je u izboru portala Gol izabran u najbolji tim evropskih prvenstava svih vremena.

Pored njega, među 11 najboljih našli su se još golman Dino Zof, odbrambeni igrači Matijaz Zamer, Franc Bekenbauer, Paolo Maldini, igrači sredine terena Vilfrid Van Mor, Ginter Necer, Zinedin Zidan, Mišel Platini i napadači Marko van Basten i Gerd Miler.

Beta

Pogledajte još