Merkelova sa nemačkim fudbalerima u Gdanjsku

''Merkelova će doći posle našeg treninga...mi se tome radujemo'', rekao je menadžer nemačkog tima Oliver Birhof, povodom dolaska Merkelove u Gadanjsk, a mediji javljaju da je, osim zajedničke večere, planirano i njeno kratko obraćanje reprezentaciji i treneru Joahimu Levu.

Da li će Merkelova otputovati i u Ukrajinu, otvoreno je pitanje.Problemi sa Ukrajinom su počeli zbog odnosa ukrajinskih vlasti prema bivšoj šefici vlade Juliji Timošenko.

Kada je reč o Mereklovoj, u politici poznatoj kao ''gvozdena frau'', poznato je i to da ne samo da se interesuje za fudbal, već je prava "navijačica": ostale su upamćene slike Merkelove kako - na Mundijalu u Nemačkoj - oduševljleno na tribinama stadiona ''Olimpija'' u Berlinu slavi pobedu Nemaca nad reprezentacijom Ekvadora.

To je bila jedna od retkih prilika da ozbiljna i studiozna Merkelova, prva žena kancelar u istoriji države, odrasla u svešteničkoj porodici u nekadašnjem DDR-u, pokazuje takve emocije.

Postoji i priča da je ona, još u vreme DDR 1974. godine gledala legendarnu utakmicu između tadašnje zapadne i istočne Nemačke. Tada je, kako se priča, išla na stadion sa ocem.

Merkelova se na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, održanom 2006. godine u skoro karnevalskoj atmosferi, praćenom erupcijom patriotskog raspoloženja i lepotom, naročito, ženskom, nesebično pokazanom na letnjoj vrelini, potvrdila kao prijatelj fudbala.''Nemačka je naš svetski prvak srca'', poručila je Merkelova tada, 2006. godine, kada je Nemačka osvojila treće mesto.

(Tanjug)

Pogledajte još