Supermarket

Na samom uglu Višnjićeve i Strahinjića Bana nedavno je otvoren "Supermarket". Pomislićete, verovatno: "Još jedan supermarket od mnogih u gradu, ništa novo"..Ovo mišljenje će se pomešati sa dozom čuđenja kada budete došli do njega, i držaće vas sve dok ne zakoračite u taj čudesni prostor. Enterijer je ono što će vam prvo skrenuti pažnju: cigle i goli beton. Pomislićete da majstori nisu bili dovoljno vredni dok vam brižljivo odabrani detalji ne otkriju da je ovo, ipak, delo nekog ko dobro zna šta radi – Maje Vidaković.

Svi zaposleni ostavljaju upravo takav utisak. Iako mladi, neki iza sebe imaju ostvarene i internacionalne karijere. Predvođeni Holanđaninom Semom Vedheerom, glavnim kuvarom ovog azijskog restorana, čine dobar tim. Interesantni Sem nam je otkrio da kuva od svoje 15 godine, a da je ove daleko-istočne tehnike pripreme hrane naučio od Japanaca sa kojima je godinama sarađivao. Preferira azijsku kuhinju, jer je pre svega zdrava i osvežavajuća. Rekao nam je i da želi da Beograđanima  pokaže da je Italijanska kuhinja mnogo više od popularnih pica. Da moramo da mu verujemo da zna šta je dobro, shvatili smo kada nam je rekao da je oženjen Srpkinjom i da su mu naša omiljena jela sarma, suva punjena paprika i sva jela ispod sača. 

Prženi pileći bataci sa terijaki sosom uz prilog od pirinča i povrća i rižoto od bundeve sa prženim lososom uz beurre blanc sos za vrlo kratko vreme su bili servirani na naš sto. Sem nam je objasnio da je terijaki sos kombinacija tradicionalnog sake pića i da, ne treba mešati pića, nego uz ovaj sos naručiti upravo sake. Beurre blanc sos koji se pravi od belog i crnog luka, pavlake i limuna, lososu daje poseban šmek. Uz čašu belog vina ovo jelo je prava stvar. Vina u ovom restoranu su razvrstana u dve kategorije: kvalitetna stona i vina sa zaštićenim geografskim poreklom, tako da je vaša dilema svedena na minimum. 

Za čašu vina treba odvojiti 250 ili 500 dinara. Interesantno je da možete da naručite neko vino iz Wine shop-a, i u tom slučaju biste na tu cenu platili dodatnih hiljadu dinara kao "Cork fee". Cene glavnih jela su do 1500 dinara, a salata do 1200, koliko je raskošna "Velika selekcija pet vrsta tapasa". 

Čoko bar ovog supermarketa nudi desert koji nijednog posetioca neće ostaviti ravnodušnim - fontanu od čokolade. Uz nju se služi kandirano voće koje umačete u čokoladu. Ova poslastica sadrži čak 700 grama čokolade, previše i za najvernije obožavaoce ovog slatkiša

Barmen restorana vam može napraviti neki od svetski poznatih koktela, ili " kućnih", kao što su "Super women", "Wobbly shopper", po ceni od 350 dinara.

Ako niste ljubitelj odlaska u supermarket, a ipak volite kvalitetnu i ukusnu hranu, ovaj će vam promeniti mišljenje.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još