Patrijarh Irinej danas počinje posetu Hrvatskoj

Eparhija zagrebačko-ljubljanska pozvala je vernike da u 11 časova u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu prisustvuju svečanom dočeku patrijarha Irineja i članova Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

Najviši predstavnici SPC-a dolaze u Zagreb na otvaranje nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovnog centra na zagrebačkom Svetom Duhu što je previđeno u četvrtak u 18 sati.

Patrijarh Irinej i članovi Sinoda će se u petak ujutro sresti s kardinalom Josipom Bozanićem i stalnim većem Hrvatske biskupske konferencije u sedištu Katoličke crkve u Zagrebu.

Poglavara SPC-a će zatim primiti predsednik Hrvatske Ivo Josipović u svom kabinetu na Pantovčaku, a potom i premijer Zoran Milanović, rečeno je agenciji Beta u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj.

U subotu ujutro previđeno je da patrijarh služi liturgiju i osvešta kapelu posvećenu Svetom Savi u sklopu zgrade duhovnog centra na Svetom Duhu u Zagrebu.

U krugovima bliskim Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj ocenjuje se da tom posetom dolazi do izražaja otvorenost vođstva SPC-a za dijalog i saradnju s Katoličkom crkvom.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izjavio je uoči patrijarhove posete hrvatskim medijima da je posebno važno uspostavljanje dobrih crkvenih odnosa SPC-a i Katoličke crkve, koje bi patrijarhov dolazak u Zagreb trebalo da pokrene s mrtve tačke posle ratnih zbivanja.

ZAGREB, 7. juna 2012. (Beta)

Pogledajte još