Atletičari stranog porekla uče britansku himnu

Preponašica Tifani Porter, odrasla u Americi, došla je u centar debate o takozvanim "veštačkim Britancima", pošto je proglašena za kapitena Britanije na svetskom atletskom prvenstvu u dvorani u martu ove godine u Istanbulu.

Na tom prvenstvu nju su pitali da li zna reči britanske nacionalne himne i može li da otpeva neki njen deo, što je ona odbila, rekavši da zna reči, ali da nije potrebno da je recituje.

Porterova je rođena i odrasla u SAD, od majke Britanke i oca Nigerijca. Ona je britanski pasoš imala od rođenja i predstavljala je SAD u juniorskoj konkurenciji, pre nego što je počela prošle godine da nastupa za Britaniju.

Na Olimpijskim igrama koje počinju 27. jula, Porterova će biti jedna od osam atletičara stranog porekla u britanskom timu od 90 sportista.

"Oni znaju reči, ili će ih naučiti. Neću propitivati svakog jer imamo 90 atletičara, već samo one koji su, recimo to tako, relevantni", rekao je trener britanskog atletskog tima, Holanđanin Čarls van Komene, i dodao da zna samo prve dve strofe svoje nacionalne himne.

Takmičarka u troskoku, Jamile Aldama, rođena na Kubi, još jedna je takozvana veštačka Britanka, koja je osvojila zlatnu medalju za Britaniju na svetskom prvenstvu u dvorani u Istanbulu.

Aldama je udata za Britanca, ali ranije se takmičila za Sudan, zbog komplikacija da stekne britansko državljanstvo. Britanski pasoš najzad je dobila pre dve godine.

Beta

Pogledajte još