Gde se ljudi dele na klase "paradajz, jabuke i grožđe"?

Obrazovanje, posao, pristup zdravstvu, pa i izbor bračnog partnera - sve zavisi od toga koliko su vaši preci bili verni dinastiji Kim koja je došla na vlast pre šest decenija.

Prema studiji američke organizacije Komitet za ljudska prava u Severnoj Koreji, sve odrasle osobe u toj zemlji kategorizovane su u tri klase - odani, kolebljivi i neprijateljski nastrojeni.

Autori istraživanja navode da je taj klasni sistem sličan kastinskom u Indiji, prilično uvrežen i da stoji iza diskriminacije i zlostavljanja pripadnika najnižih klasa u severnokorejskom zatvorenom društvu.

"Tokom 64-godišnje vladavine, režim dinastije Kim tvrdio je da je Severna Koreja raj za radnike u kojem vlada jednakost",
kazao je izvršni direktor komiteta Greg Skarlatoju. "Ipak, nejednakost počinje od rođenja i traje tokom celog života, surovo nametnuta od onih na vlasti", dodao je.

Severnokorejska vlada demantuje postojanje takvog diskriminatornog klasnog sistema.

Studija "Obeležen za ceo život" zasnovana je na razgovorima sa 74 begunca iz Severne Koreje, do 2011.

U njoj se citiraju i delovi priručnika koji je 1993. objavilo severnokorejsko ministarstvo javne bezbednosti kao uputstvo zvaničnicima kako da obave društveno-političku klasifikaciju građana.

Li Sung-min, državljanin Severne Koreje koji danas živi u Seulu, rekao je da je njegov pokojni deda bio optužen za saradnju sa Japancima i da je zato njegova porodica bila omražena u očima vlasti. Zbog toga, kako je rekao, nije mogao da postane član Radničke partije ni da se upiše u školu u koju je želeo.

U studiji se navodi da severnokorejske vlasti imaju dosije svakog građanina starijeg od 17 godina i da se on dopunjuje svake dve godine.

U okviru klasnog sistema pojavio se i sleng, tako da se pripadnici odane klase nazivaju "paradajzom", crvenim i spolja i iznutra, oni neodlučni su "jabuke", crvene samo spolja, a neprijatelji države "grožđe", koje se smatra politički nepopravljivim.

Za sada nema znaka da će novi vladar Kim Džong Un, treći u svojoj dinastiji, uneti neke izmene u klasni sistem. U studiji se zaključuje da bi takve izmene predstavljale direktnu pretnji severnokorejskoj eliti i da bi ugrozile njenu moć.

VAŠINGTON, 7. juna 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još