Zemlja usamljenih duša

Zahvaljujući činjenici da se sve više mladih Korejaca udaje i ženi kasnije nego što su to činili njihovi roditelji, milionska vojska samica i samaca otvara put novom biznisu - globljenju tužnih usamljenika. Južnokorejski poslovni ljudi otkrili su nešto što su njihove zapadne i japanske kolege spoznale još pre deset godina: samci i samice imaju novac i treba im ga izvući. 

"Jedan od mojih klijenata bio je oduševljen podatkom da više od 100 devojaka i momaka čeka na red za iznajmljivanje 45 soba u Ahijan-dongu, u severnom delu Seula" - zadovoljno je izjavio izvesni Ko Jung-ok, direktor kompanije "Goldrejts", poznate konsultantske kuće za nekretnine u Seulu.

Statističari su procenili da će južnokorejsko tržište smeštaja za samce samo ove godine vredeti oko 6 triliona vona (4,68 milijardi dolara) i izneli podatak da je broj samačkih domaćinstava u prošloj godini porastao za trećinu u odnosu na 1995. godinu - sa 1,6 na 2,2 miliona. U isto vreme, broj "usamljenih srdaca" među 30-godišnjacima u istom periodu porastao je za polovinu - sa 763.000 na 1,1 milion.

A kao poseban kuriozitet navodi se činjenica da 4,7 miliona neudatih i neoženjenih, ili gotovo 10 odsto od ukupno 46 miliona stanovnika zemlje, još uvek živi s roditeljima.
Statističari takođe pominju da naglo raste doprinos samaca u bruto nacionalnom dohotku.

Prosečna mesečna zarada samaca mlađih od 30 godina u 2000. godini iznosila je 858 dolara, samci u starosnoj grupi između 30 i 34 godine mesečno su zarađivali više od hiljadu dolara dok su oni "najstariji", između 35 i 39 godina, zarađivali blizu 2.000 dolara.

Iako prema zaradama mnogi samci mogu sasvim komotno da iznajme ili čak na kredit kupe stan ili kuću, uglavnom se opredeljuju za sobe, neku vrstu malih garsonjera, u "samačkim hotelima" jer mesečna zakupnina za potpuno opremljenu jednosobnu garsonjeru, uključujući grejanje i struju, ne prelazi 234 dolara.

"Finansije mi dozvoljavaju konfornije stanovanje ali sam se opredelila za sobu u 'kući za usamljene' jer se među susedima osećam manje usamljenom" - kaže 33-godišnja kozmetičarka Li In-kjung.

Dovitljivi proizvođači nameštaja i kućnih aparata su brzo reagovali na narastanje "armije" samaca i samica i na tržište su izbacili nove proizvode podesne za potrebe novih mušterija. Kompjuterski operateri otvorili su veb sajtove preko kojih samci-korisnici mogu razmenjivati iskustva iz samačkog života, zakazivati sastanke, slati poklone, kupovati knjige i publikacije, rezervisati turističke usluge i avionske karte. Proizvođači kućnih aparata već nude male frižidere i TV aparate pa tako firma "LG Electroniks" (LG) nudi frižidere od 90 litara - roze za dame, plave za gospodu.

"Model se prodaje kao alva i svakog meseca kupcima se isporuči više od 500 ovih malih hladnjaka, a u naglom porastu je i prodaja takođe malih TV prijemnika sa ekranom od 29 inča, kao i mikrotalasnih pećnica zapremine 20 litara koju je već nabavilo 6.000 samaca i samica" - zadovoljno kaže Ok Se-čun, direktor prodaje firme LG. 

(FoNet)
SEUL, 05. decembar 2008. 

Pogledajte još