Živojinović nije oštetio Rad

BEOGRAD, 7. juna 2012. (Beta) - Advokat Aleksandar Lojpur, zastupnik optuženog stečajnog upravnika Gradjevinskog preduzeća "Rad" Miljka Živojinovića u procesu poznatom kao "stečajna mafija", izjavio je da iz iskaza veštaka proizlazi da Živojinović nije naneo nikakvu štetu preduzeću sklapanjem ugovora sa firmom "MP Energokontakt".

Živojinović je pred Specijalnim sudom optužen da je kao stečajni upravnik "Rada" omogućio Energokontaktu protivpravnu imovinsku korist od više od milion evra zaključivanjem aneksa ugovora kojim je povećana naknada "Energokontaktu". tu firmu tužilaštvo dovodi u vezu sa optuženim Sekulom Pjevčevićem.

Lojpur je agenciji Beta rekao da iz iskaza veštaka gradjevinske struke Velibora Pecije proizlazi da je, posle hapšenja okrivljenih članova "stečajne mafije" zaključen drugi, nepovoljniji ugovor sa drugim izvodjačem koji je zaradio oko pola miliona evra više nego što je trebalo da zaradi "Energokontakt", koji je, kako je naveo advokat, "oteran sa gradilišta" stanova u naselju Dr Ivan Ribar u beogradskoj opštini Novi Beograd.

Izgradnja stanova na toj lokaciji počela je 1995. godine.

Bivši stečajni upravnik Rada Mirko Borovčanin i "Energokontakt" su u maju 2004. godine zaključili suinvestitorski ugovor kojim se "Energokontakt" obavezao da finansira zavrsetak izgradnje objekata u naselju Dr Ivan Ribar.

Na sudjenju je danas, na zahtev tužilaštva, prikazan video snimak razgovora za večerom na kojoj su bili Pjevčević i advokati Spomenka Bilić, Sofija Levi i Lojpur, koji je tajno snimljen 2005. godine.

Oni su navodno razgovarali o postupku koji je Pjevčevićeva Kreditno eksportna banka vodila protiv Narodne banke Srbije zbog oduzimanja dozvole za rad.

Na video snimku se nije čuo ton, pa je Pjevčević tražio da se "prekine sa gubljenjem vremena". "Držite nas ovde već sedam godina i trošimo vreme, a pravi krivci, Dinkić i ostali, protiv kojih je Lojpur podneo krivičnu prijavu zbog sakrivanja para na Kipru ostaju nekažnjeni. Krivična prijava protiv Dinkića već sedam godina stoji u ovoj zgradi (Specijalnog suda) i to je razlog zašto je ovo što nam sada prikazujete snimano, ovo nema nikakve veze sa ovim potupkom", rekao je Pjevčević na sudjenju "stečajnoj mafiji".

Pogledajte još