Omaž Šabanu Bajramoviću

U čast nedavno preminulom kralju romske muzike, Šabanu Bajramoviću, održan je veliki koncert u "Sava centru", pod nazivom “Prijatelji Šabanu”. Koncert, koji je organizovan pod pokroviteljstvom predsednika Borisa Tadića, počeo je video insertima iz filmova u kojima je Šaban igrao, poput filmova “Anđeo čuvar” iz 1987, “Nedeljni ručak” iz 1982. godine,  “Ciganska magija” iz 1997. god.

Opredelio sam se za muziku, jer je ona jedna božja stvar. Nikada nisam gledao kako to drugi rade, već sam muziku posmatrao iz svog ugla. Zaslužio sam da me zovu –kraljem romske muzike- I Net King Kolom iz Niša. Ne može niko da me zameni, kod svakog pevača mogu da pronađem pola moje pesme. Crnci su veliki fenomeni za muziku, kao mi Cigani. Pevao sam cncima njihove melodije na ciganskom. Folirao sam ih, a oni se divili” –  pričao je davno Šaban, a publika je imala prilike da se podseti snimkom i pozdravi ga gromoglasnim aplauzom.

Kroz ovu krajnje dirljivu noć proveli su nas voditeljski par kontrabasista Miša Blam i glumica Suzana Petričević, a dobrodošlicu publici poželeo je i minister kulture Nebojša Bradić. Bugarski etno ansambl u svetu poznat kao ženski hor “Misterija bugarskih glasova”, otpevali su “Đelem Đelem” na bugarskom, a istu pesmu otpevao je poznati muzičar Dado Topić u svom fazonu. Nastupili su još i prva dama turskog džeza Yldiz Ibrahimova sa pesmom “Romale”, Ljubiša Stojanović Luis sa pesmama “Sae roma penen”, “A bre ramče”. Zoran Predin i sastav Šukar, otpevali su pesme “Opa cupa” i “Mentol bombone”. Publika pretežno starije generacije, horski je pevala sa svim izvođačima.

Pravi haos ipak je usledio pojavom Esme Redžepove u crvenim dimijama, koja se za trenutak i rasplakala. Ona je podigla publiku na noge. Uz pesme “Zašto si me majko rodila”, ”Devla” i “Čaje šukarije” svi su igrali. Zajedno sa Esmom, svi učesnici otpevali su čuvenu pesmu “Đelem Đelem” koja je proglašena himnom svih Roma sveta. Uz puno suza, pesama, aplauza, igranja i podsećanja na Šabana, koncert je završio upravo njegov Niški orkestar “Crne mambe”, u kome sviraju Šabanovi unuk Marko i sestrić Đovani Bajramović, pesmama “Barbara” i “Giljam dade dudureste”.

Šaban Bajramović, najplodniji i najproslavljeniji romski kompozitor i pesnik na Balkanu, umro je 8. juna ove godine. Poslednji album "Romano raj" objavio je 2007. godine. Njegove kompozicije su svirali i pevali mnogi muzičari sa svih kontinenata, a svrstan je među deset najboljih bluz pevača u svetu. Bio je zvezda koja je proslavila romsku muziku, ali je poslednje dane života proveo sam, samo sa suprugom Milicom.

Tekst: Jelena Antonijevic

Pogledajte još