U Moskvi bez gej parade do 2112.

Kako piše "GayRussia", su u Moskvi je odbio žalbu na ranije donetu kontravreznu presudu Okružnog suda u Tverskoj čime je zabranu tog suda da se gej parada održi pre do 2112. godine proglasio zakonitom, prenosi "Index.hr"

Lider GayRussije Nikolaj Aleksejev najavio je tužbu protiv te odluke i to Prezidijumu moskovskog suda te Evropskom sudu za ljudska prava. On je u aprilu 2012. protestvovao ispred gradske skupštine zbog čega je kažnjen sa 5.000 rubalja.

Zloglasni zakon koji je moskovski sud potvrdio zapravo zabranjuje "homoseksualnu propagandu i pedofiliju". Njegovo donošenje je izazvalo ogromnu buru ne samo u Rusiji, već i u celoj svetskoj LGBT zajednici, a potpisao ga je gradonačelnik Sankt Petersburga. Oni koji prekrše ovaj zakon, kažnjavju se i to: 5.000 rubalja za pojedince, 50.000 za službene osobe te 500.000 za pravne osobe.

Inače, inicijativu za donošenje ovog zakona pokrenula je vladajuća stranka Vladimira Putina "Jedinstvena Rusija". Zato su tamošnji aktivisti zatražili od SAD-a, Francuske, Nemačke i cele Europske unije da zabrane ulazak u zemlje gradonačelniku Petersburga Georgiju Poltavačenku i Vitaliju Molonovu, autoru ovog zakona.

Želeći da doskoče zvaničnim propisima koji predviđaju da sva javna okupljanja moraju da se najave najmanje 30 dana unapred, LGBT aktivisti u Moskvi su prošle godine podnijeli zahtev za održavanje gej parade na Trgu Boltnaja za sledećih 100 godina. Iako su gradske vlasti imale rok od 15 dana da im odgovore, nikakav odgovor nisu dobili što im je to poslužilo kao osnova za podizanje tužbe na Europskom sudu pravde.

Pogledajte još