Počinje fudbalski EURO 2012.

Nakon nervozne završnice priprema, kada nije bilo izvesno da li će stadioni i putevi biti gotovi, a autoput od Varšave do Lođa asfaltiran svega tri dana pred početak evropskog fudbalskog praznika, premijer Donald Tusk mogao je jutros da saopšti da je sve spremno za prvenstvo i da strani navijači mogu da se osećaju kao kod kuće.

Poljska je investirala oko 23 milijarde evra u nove stadione u Varšavi, Gdanjsku, Poznanju i Vroclavu, u nove deonice autoputeva i puteva i u renoviranje železničke stanice i aerodroma.

"EP je poslužilo samo kao povod da se ubrazaju te investicije. Služiće nam duge godine", kazao je uoči početka prvenstva premijer Tusk.

U poslednjih pet godina u okviru priprema za fudbalsko prvenstvo u Poljskoj je dovršeno ili modernizovano 1.440 kilometara puteva i autoputeva, a Varšava je autoputem povezana s Berlinom.

(old_image)

Modernizovano je 2.100 kilometara pruga i renovirana 71 železnička i autobuska stanica.

Za ljubitelje fudbala koji nemaju ulaznice za stadione otvorene su moderne navijačke zone, od kojih najveća može da primi oko 100.000 ljudi, sa velikim ekranima i scenom na kojoj je se, kada nema utakmica, odvijaju koncerti.

"Uveren sam da će EP biti u svakom pogledu povod da se o Poljskoj priča samo lepo. Nastojaćemo da ubedimo sve, i navijače i fudbalere iz drugih zemalja, da se osećaju kao da igraju kod svoje kuće", kazao je premijer Tusk.

Iako su obe zemlje ravnopravni domaćini, većina od 16 reprezentacija odabrala je da bude smeštena u Poljskoj, a na utkamice u Ukrajinu leteće avionom, dok su Ukrajinu kao bazu odabrale od stranih samo reprezentacije Švedske i Francuske.

Jutros su premijeru u specijalnoj komandi i koordinacionom centru za EP u fudbalu podneti izveštaji kako teku poslednje pripreme 9.000 policajaca koji su neposredno angažovani u obezbeđenje prvenstva, i još 5.500 volontera.

(old_image)

"Prvi ispit smo položili. Navijačke zone su otvorene sinoć bez ikakvih incidenata. U toku prvenstva ne treba da se plašimo sukoba huligana. Poljska policija je za to spremna, u velikoj meri zahvaljujući saradnji s policijama iz drugih zemalja", kazao je Tusk.

Poljska je još od 4. juna privremeno, do kraja prvenstva, obnovila nasumične kontrole na granicama sa susedima iz Evropske unije a nekadašnja šengenska granica ne može da se prelazi bilo gde, već na određenim prelazima.

Jedan od kritičnih dana za policiju biće 12. jun, Dan Rusije, kada su ruski navijači zatražili od vlasti u Varšavi da im dozvoli marš oko 10.000 ruskih navijača na utakmicu sa Poljskom, budući da je to njihov nacionalni praznik.

Premijer Tusk apelovao je već na Poljake da na taj pohod ne gledaju kao na provokaciju, između ostalog i s obzirom na komunističke simbole koje ruski navijači nose, već da se radije pohodu pridruže, jer je to jedan od ruskih praznika koji imaju razloga da slave i Poljaci, pošto je značio raspad Sovjetskog Saveza.

Za Evropsko prvenstvo spremna je i siva ekonomija, pre svega prostitutke, a u Varšavi, Gdanjsku, Vroclavu i Poznanju uoči prvenstva niču novi striptiz i erotski klubovi u blizini navijačkih zona i u centru tih gradova.

(old_image)

Prema analizama Evropske fudbalske federacije (Uefa), i poljski i ukrajinski organizatori biznisa sa seksom očekuju astronomske zarade u vreme EP-a, jer se očekuje da će utakmice na stadionima u obe zemlje gledati oko 1,4 miliona ljudi.

Poljska procenjuje da bi mogla da ugosti oko 800.000 stranih navijača.

Zbog toga što za neke od stranih navijača bodrenje nacionalnog fudbalskog tima može da bude povezano i sa seks turizmom, poljske vlasti pripremile su letke na više jezika u kojima upozoravaju na vrlo oštre kazne za pedofile i za seks sa maloletnima.

Beta

Pogledajte još