SBB do kraja godine počinje sa fiksnom telefonijom

Ona je agenciji Beta rekla da je SBB (Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže) tehnički spreman da korisnicima omogući međusobno telefoniranje u okviru te kablovske mreže, ali da će tu uslugu početi da pruža tek kad sa drugim operatorima uspostavi interkonekcije. Telefonske razgovore će biti moguće obavljati s bilo kim u svetu.

"Čekamo dogovor sa Telekomom Srbije o interkonekciji, pošto je to najveći domaći provajder fiksne telefonije", rekla je Pilipović-Čefijeva i dodala da misli da će ta kompanija iskoristiti ceo zakonski rok od šest meseci da odgovori na predlog SBB-a.

"Mislim da će oni da iskoriste svih šest meseci, jer ipak smo mi njima konkurenti"
, rekla je ona, ali je istakla da se SBB, kad počne pružati telefonske usluge, za korisnike neće boriti niskom cenom, već kvalitetom ponude.

Dragica Pilipović-Čefi je ocenila da će biti "veoma zgodno" kada u decembru ove godine korisnicima fiksne telefonije bude omogućeno da prenose svoj broj u drugu mrežu, ističući da će to biti "stvarno oslobađanje tržišta" telekomunikacija.

Na pitanje da li očekuje da će SBB od Telekoma dobiti zadovoljavajuću cenu, ona je rekla da misli da će dve kompanije uspeti da se dogovore, ali da će u slučaju da cena bude nepovoljna tražiti pomoć Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel).

Prema rečima Pilipović-Čefijeve, SBB trenutno po celoj Srbiji razvija vaj-faj (wi-fi) zone u kojima korisnici mogu koristiti internet. Ona je rekla da SBB već ima vaj-faj zone u Beogradu na preko 200 punktova i da je počeo da ih širi po celoj Srbiji, odnosno prvo po većim gradovima i turističkim centrima.

Kompanija SBB (www.sbb.rs) je najveći kablovski dustributer i, prema kompanijskim procenama, u Srbiji zauzima oko 46 odsto tržišta pej TV-a (pay TV - zajedno kablovska i satelit).

Nastala je integrisanjem kablovskih distributera u celoj Srbiji tokom 2002. i 2003. godine.

Zajednički vlasnik SBB-a, Telemaha BiH i Telemaha Slovenija, fond je Mid Europa Partners, a prema rečima Pilipović-Čefijeve, te tri kompanije funkcionišu kao da su jedinstven sistem.

BEOGRAD, 8. juna 2012. (Beta)

Pogledajte još