Prvo klonirano selo otvoreno za turiste

Novo selo nalazi se u oblasti do koje je nakada bilo moguće doći samo brodom ili vozom, a prvi pravi put dobilo je 1890. godine. „Made in China“ selo ima identičan crkveni zvonik, gradski trg okružen zgradama pastelnih boja i još mnoge druge stvari kao i selo u Austriji.

Turisti su zadovoljni. "Čim sam ušao ovde, imao sam osećaj kao da sam u Evropi“, rekao je dvadesetdvogodišnji Žu. "Čuvari nose lepe kostime, a kuće su izgrađene u evropskom stilu“.

Iako su neki stanovnici originalnog Halštata bili srećni zbog stvaranja mesta identičnog njihovom, neki smatraju da to i nije najbolja ideja.

Ni gradonačelnik austrijskog Halštata, Aleksandar Šojc, nije bio oduševljen idejom u samom startu. Smatrao je da nije u redu da Kinezi iskopiraju sve pa i crkvu. Međutim, prihodi od turizma su od tada znatno porasli pa je i gradonačelnik promenio mišeljenje. Sada u njegovo selo dolazi na hiljade turista, dok je 2005. godine bilo svega pedesetak posetilaca.

(old_image)

Ovo “kloniranje” donelo je korist i jednom i drugom selu pa su austrijska delegacija i kineski domaćini, potpisali dokument o budućim kulturnim vezama.
Kineska korporacija Minmetals, koja je “klonirala” ovo selo, uradila je to za samo godinu dana, a izgradnja je koštala 940 miliona dolara.

Dušica Antić-Rašić

Pogledajte još