Josipović: Poseta vrha SPC doprinosi miru

0

Predsednik Hrvatse Ivo Josipović izjavio je danas u Zagrebu da dolazak delegacije Srpske pravoslavne crkve (SPC) na čelu s patrijarhom Irinejom doprinosi miru i prijateljstvu među ljudima, verama i narodima.

“Mislim da u vremenima koja nikada nisu laka na ovim prostorima, gde i kriza često generira osećaje koji nisu u duhu mira i pomirenja, kontakti između crkava, među vernicima, razgovor i dijalog znače jako puno za mir i razumevanje”, izjavio je Josipović posle susreta sa poglavarom SPC i članovima Svetog arhijerejskog sinoda koji borave u trodnevnoj poseti Zagrebu.

On je istakao da je dolazak delegacije SPC “veliki i važan, ekumenski događaj koji bez sumnje doprinosi miru i prijateljstvu među ljudima, među verama, među narodima”.

“Hrvatska će i dalje štititi verska prava svojih građana, svih vera, veroispovesti, uključujući i SPC”, istakao je Josipović u izjavi novinarima.

On je poželeo dobrodošlicu poglavaru SPC i članovima Sinoda i zahvalio im na ekumenskim naporima.

Poglavar SPC, patrijarh Irinej rekao je da mu je drago što mu se ukazala prilika da poseti predstavnike hrvatske države i crkve i da “na taj način pokažemo dobru volju i želju da nastavimo naš zajedički život”.

“Mi smo pozvani kao crkva, imamo dobre kontakte i odnose sa svim ljudima, a pogotovo sa Hrvatskom koja je katolička zemlja, a poznato je da su katolici i mi pravoslavni veoma bliski i mnogo toga ima što nas sjedinjuju, što nam je zajedničko u našem verovanju, u principima kojih se držimo i želja nam je da to potvrdimo i svojim kontaktima i razgovorima”, rekao je patrijarh.

“Želimo narodu hrvatskom i našem srpskom koji živi ovde, našoj crkvi da budu što bliži jedni drugima, jer smo hrišćanski narod”
, naglasio je on i dodao da treba i praktično pružiti priliku da i drugi vide da se “držimo principa naše vere”.

Patrijarh je rekao da je delegacija SPC u Zagrebu vodila korisne razgovore koji se tiču srpskog naroda i crkve u Hrvatskoj.

“Ima mnogo dobrih stvari koje treba podržati, koje su prisutne, ima i nekih drugih problema, kao i što ih svuda ima, ali se nadamo da uz dobru volju i dobro raspoloženje se sve može rešiti na najbolji način. To želimo i to činimo i nadamo se da će naša poseta imati dobre posledice”,
istakao je poglavar SPC.

On je ukazao i na važnost otvaranja nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu i duhovnog centra, što je bio i povod za dolazak u glavni grad Hrvatske.

“To predstavlja dobar osnov i dodatak našim odnosima i kontaktima koji su i dosad postojali i nadam se da će i ubuduće biti čvršći i solidniji”, zaključio je on.

Vrh SPC, koji od četvrtka boravi u Zagrebu, sastao se jutros i sa zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem i članovima Hrvatske biskupske konferencije u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu.

Uz patrijarha Irineja, na susretu su bili i članovi sinoda – sremski episkop Vasilije, bački Irinej i šumadijski Jovan, kao i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

Delegaciju SPC primio je i premijer Zoran Milanović.

Ovo je poseta najviše delegacije SPC Hrvatskoj od njenog osamostaljenja, jer su u pratnji patrijarha i članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC). Reč je i o drugoj zvaničnoj poseti nekog srpskog patrijarha – prethodno je 1999. u Zagrebu boravio patrijarh Pavle.

Mirjana Vujović Đurak, dopisnica agencije Beta
ZAGREB, 8. juna 2012.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.