Održivi razvoj turizma

U novosadskom Zavodu za zaštitu prirode 8. i 9. decembra održava se konferencija o razvoju birdwatching turizma u Vojvodini. Cilj konferencije je da ukaže na turističku i ekonomsku opravdanost i isplativost razvoja ove grane turizma. 

Birdwatching odnosno posmatranje ptica naziv je specifične vrste turizma koja se intenzivno razvija u područijima sa očuvanom prirodom širom sveta. 

Ovaj vid turizma spada u održive sa idejom da se priroda sačuva i koristi u meri koja je ne ugrožava. Turisti koji se opredeljuju se ovu vrstu turizma bave se isključivo posmatranjem i fotografisanjem retkih vrsta ptica. 

Birdwatching je aktivan hobi koji podrazumeva boravak u prirodi i brigu o zaštiti ptica i njihovih staništa. Širom sveta prisutan je trend povećanja broja posmatrača ptica koji posećuju različite destinacije u potrazi za pticama i očuvanom prirodom. 

Birdwatching ne spada u masovne oblike turizma, već u specijalna interesovanja koje Strategija o razvoju turizma Republike Srbije preporučuje za razvoj u budućnosti. Turisti koji dolaze u potragu za pticama čine to tokom cele godine a njihovi zahtevi uključuju objekte za smeštaj manjeg kapaciteta (porodični hoteli, seoska domaćinstva ili objeksti u lovištima), autentičnu hranu i piće i lokalne vodiče. 

Teritorija Republike Srbije izrazito je bogata staništima i vrstama ptica od kojih su mnoge retke i ugrožene, a samim tim privlačne za turiste iz celog sveta. U bliskom okruženju Srbije, u Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, birdwatching se uveliko razvija i sve više učestvuje u stvaranju deviznog turističkog prihoda. Osim ekonomske strane, značaj se ogleda i u pružanju alternative neodrživom gazdovanju prirodom (lov, ribolov), odnosno kroz podsticaj održivog razvoja. 

Tokom Konferencije o razvoju birdwatching turizma u Vojvodini, domaći i eksperti iz inostranstva govore o prirodnim uslovima i potencijalima Vojvodine, ali i o neophodnoj edukaciji i stvaranju infrastrukture koja bi omogućila da se iskoristi značajno prirodno bogatstvo i ostvari prihod od ove vrste turizma. 

Organizator konferencije je Asocijacija za razvoj turizma "Visit Vojvodina" koja ovaj projekat realizuje uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj AP Vojvodine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.