Avionska glavobolja

Neobičan, specifičan bol u glavi - obično jak na jednoj strani glave i u blizini oka, prvi put je spomenut u medicinskoj literaturi 2004. godine, a narednih godina je zabeleženo još nekoliko desetina slučajeva, javlja Tanjug.

Italijanski naučnici su u stručnom časopisu "Cephalalgia" napisali da se "avionska glavobolja" treba smatrati novim podtipom glavobolje i predložili su popis kriterijuma koji mogu da koriste lekari da bi je dijagnostikovali.

- Glavobolja povezana s letenjem avionom, nazvana "avionska glavobolja", nedavno je opisan oblik glavobolje koji se isključivo javlja prilikom leta i to posebno za vreme sletanja - napisao je naučnik Federiko Mainardi iz bolnice "Đovani i Paolo" u Veneciji.

Ta glavobolja obično traje kratko, manje od 30 minuta kod oko 96 odsto ljudi, javlja Tanjug pozivajući se na portal Vitamini.

Samo manji broj ljudi ima uvek glavobolju tokom sletanja, dok se kod većine ona javlja samo na nekim letovima. Stručnjaci ukazuju da za sada nije poznat tačan uzrok "avionske glavobolje".

Pogledajte još