Gulit za napuštanje utakmice u slučaju rasizma

0

Legendarni holandski fudbaler Rud Gulit rekao je da se ne slaže sa predsednikom Evropske fudbalske federacije Mišelom Platinijem da tamnoputi fudbaler koji zbog rasističkih uvreda tokom Evropskog prvenstva napuste teren budu sankcionisani žutim kartonom.

Šampionat Evrope u fudbalu u Poljskoj i Ukrajini počinje danas, a postoje bojazni da će navijači tokom turnira vređati tamnopute fudbalere.

Prvu neprijatnost doživeli su danas Holanđani kada je tokom treninga u Krakovu nekoliko navijača sa tribina oponašalo zvuke majmuna.

Neki tamnoputi fudbaleri, poput napadača Italije Marija Balotelija, rekli su da će u slučaju rasističkih uzvika napustiti igralište.

UEFA je savetovala igračima da ne preduzimaju korake van pravila igre jer će biti sankcionisani žutim kartonima, i obećala da će naći načina da osujeti rasističke ispade.

Gulit, koji je bio šampion Evrope sa Holandijom 1988, smatra da bi igrače, ukoliko se odluče da napuste teren, trebalo razumeti i podržati, a ne sankcionisati žutim kartonom.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.